Să nu începem discuţie cu diavolul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Să nu începem discuţie cu diavolul

14:50, duminică, 25 ianuarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

– Gheronda, deși simt nevoia să vorbesc cu Dumnezeu, totuși nu pot să mă rog.

-Poate să fie de la cel viclean. Ispititorul pune mereu piedici, pentru ca omul să nu se poată ruga. Diavolului îl războiește pe cel ce se roagă.

– În vremea rugăciunii mă preocupă grija pentru diferite treburi.

-Să spui așa: La asta mă voi gândi mai târziu…, și să continui să te rogi. Dacă vei întrerupe rugăciunea și te vei îndeletnici cu ele, ispititorul le va lăsa deoparte pe grijile lipsite de importanță și-ți va aduce în minte probleme esențiale, ca să încetezi desăvârșit rugăciunea. Trebuie să ne punem pe noi înșine la punct. Pentru că știi ce face tangalachi (așa numea părintele Paisie pe diavol)? Mirenilor (oamenilor din lume) le aduce gânduri murdare, și astfel își dau seama îndată. Oamenilor duhovnicești însă le aduce diferite neghiobii, și nu-și dau seama. Acest lucru este mai primejdios, pentru că ei cred că merg bine, deoarece nu au gânduri murdare, și astfel nu se smeresc, și mintea lor umblă încolo și-ncoace, și inima le rămâne de piatră.

– Gheronda, uneori în vremea rugăciunii îmi vine vreo idee. Aflu rezolvarea unei probleme care după aceea se dovedește a fi greșită.

-Diavolul este viclean. Știe că dacă în vremea rugăciunii îți va aduce un gând necurat, îl vei alunga cât colo. De aceea îți aduce soluții la vreo problemă de-a ta, ca tu să spui. De vreme ce mi-a venit în timpul rugăciunii, înseamnă că este insuflare de sus. Dacă diavolul ți-ar vrea biele, ți-ar aduce în minte rezolvarea în altă vreme, nu în timpul rugăciunii. Intră însă intermediar, și te invită la discuție. De aceea să nu-i dai nici o importanță. Să spui: îți mulțumesc pentru interesul pe care mi-l arăți, însă nu am nevoie de el.

– Gheronda, în timpul rugăciunii îmi vin în minte gânduri și imagini urâte.

-Aceasta este lucrarea diavolului ca să te zăpăcească. Mai ales când ești obosită trupește și nu prea ai dormit, tangalachi află un moment când te afli între somn și veghe și-ți prezintă imagini urâte, ca să-ți spună că sunt ale tale și să te arunce în deznădejde. Să nu le dai importanță. Să spui: Doamne miluiește, și să te gândești la Hristos, la Maica domnului și la îngeri. Astfel vei face diversiune diavolului.

 

Extras din Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovnicești, Vol. VI, Despre Rugăciune, p.56-58

Contact Form Powered By : XYZScripts.com