Header image

Samarineanca. Mulți au crezut în Hristos pentru cuvîntul ei

8:57, luni, 27 mai, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Samarineanca, pe care o pomenim azi, nu era o femeie oarecare. Mulți se poticnesc de faptul ca a avut 6 bărbați, lucru pe care i l-a zis și Hristos în dialogul de la fîntîna lui Iacob. Însă atunci cînd Mîntuitorul îi spune amănunte din viața ei, femeia își arată adevărata trăire. Ea nu îi cere lui Hristos să-i spună cu cine se va mărita sau dacă va avea o viață fericită, nu îi cere să facă previziuni de nici un fel, cum fac majoritatea oamenilor ajunși la un om cu har, ci Îl întreabă cum să se roage.

Din mărturia evanghelistului Ioan, reiese că Samarineanca era o femeie cunoscută și cu credibilitate. Nu pe oricine îl crezi atunci cînd aleargă și spune că L-a văzut pe Hristos, dar Evanghelia ne spune că mulți au crezut în Hristos pentru cuvîntul ei. Apoi deducem că Samarineanca știa Scripturile și prorociile cu privire la Hristos, de vreme ce i-a replicat Mîntuitorului: „cînd va veni Hristos ne va spune toate”.

Nu în ultimul rînd, faptul că Hristos Dumnezeu intră în vorbă cu această femeie și are o discuție atît de lungă și de importantă arată statura spirituală a ei. Samarinenca a avut revelația pe care a avut-o și apostolul Petru cînd a zis „Tu ești Hristosul!” și același Duh a vorbit în ea ca și în apostoli.

Pentru aceasta Biserica i-a rînduit o duminica a ei, în perioada Pascală, în chipul samarinencii arătîndu-se descoperirea Evangheliei tuturor celor însetați de dreptate.

Oricine caută găsește și celui ce bate i se va deschide.

Hristos a înviat!

Părintele Savatie (Baștovoi)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com