Header image

Sâmbăta morților, la Mănăstirea Ciuflea | Ne pomenim strămoșii și eroii cu nădejdea învierii

20:19, sâmbătă, 2 martie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

Sâmbătă, 2 martie 2019, se împlinesc douăzeci și șapte de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, care a răpit vieţi omenești şi a lăsat o rană adâncă în trupul ţării.

În această zi, ÎPS Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, în prezența a numeroși credincioși a oficiat serviciul divin la Sfânta Mănăstire Ciuflea din municipiul Chișinău. Anul acesta această tristă aniversare a coincis cu pomenirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron – Hramul Mănăstirii Ciuflea.

Biserica Ortodoxă se află astăzi și în ziua de pomenire a celor trecuți în starea veșniciei, ziua „moșilor de iarnă”, așa cum mai este numită în popor. Biserica și-a manifestat întotdeauna grija față de cei care au plecat în veșnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morților, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.

În comuniune liturgică la Hramul Mănăstirii Ciuflea, alături de ÎPS Vladimir s-au rugat: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul acestei Mănăstiri, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai conducerii Ministerelor de Forță și un grup de veterani ai războiului din Transnistria și rude ale celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

Înainte de Sfânta Liturghie a fost săvârșită o litie morțească, pentru odihna și iertarea păcatelor bravilor fii ai Patriei, care au luptat jertfelnic pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, căzuţi pe câmpul de luptă. Iar, după Liturghie a urmat Slujba Parastasului, fiind pomeniți cei adormiți, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numește „folositor și plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privința aceasta. „Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiți, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare și unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuși Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.

La finalul slujbei Parastasului, Mitropolitul Vladimir a rostit un cuvânt de învățătură arătând semnificația pomenirii celor adormiți în această sâmbătă ce precede Duminica în care se comemorează cea de-a Doua venire a lui Hristos, Judecătorul viilor și al morților. Ierarhul a arătat că Biserica se reunește în rugăciune pentru a cere milostivirea Celui Preaînalt de a-i ierta și odihni în pace pe toți dreptmăritorii creștini trecuți în veșnicie.

Evenimentul sa închieat cu o agapă creștină, oferită cu multă dragoste de obștea Mănăstirii Ciuflea, pentru toţi credincioşii prezenţi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: www.mitropolia.md

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com