Sănătate cu flori - liliacul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sănătate cu flori – liliacul

12:34, marți, 29 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Liliacul este o minunăţie de floare, şi la propriu şi la figurat. Este o experienţă vizuală extraordinară, datorită paletei de nuanţe mov, rozii, liliachii, dar şi una olfactivă rară, întrucât lilacul ne copleşeşte cu mireasma lui dulce-îmbătătoare, adiind a primăvară. Dincolo de calităţile estetice evidente, lilacul ne oferă şi bucurii de sănătate.

Din păcate, puţini dintre noi cunoaştem puterile vindecătoare ale acestei flori.
Florile de liliac sunt folosite în scop terapeutic de mulţi ani. În fitoterapie, aceste flori au capacitatea de a alina o multitudine de suferinţe, mai ales cele de la nivelul aparatului respirator şi digestiv. De la acest arbust se folosesc mugurii, florile, frunzele şi scoarţa. Liliacul are o acţiune antireumatică, tonică şi vasodilatatoare.

• Liliacul ameliorează durerile de dinţi

Se face o infuzie din 10 frunze de liliac mărunţite şi o jumătate de litru de apă caldă. Vasul se lasă acoperit timp de oră, apoi se strecoară şi se foloseşte licoarea pentru clătirea gurii. Procedul se repetă până când dispar durerile. Infuzia din flori uscate de liliac este bună şi pentru afecţiuni respiratorii sau febră.

• Întăreşte inima

Se recomandă gemoderivatul din muguri de liliac (recoltat ecologic), cu efect tonic cardiac excepţional. Acest produs ajută la creşterea irigaţiei sangvine de la nivelul inimii, tratează insuficienţa coronoriană şi angina pectorală. Mai este indicat în cazul celor care au suferit un postinfarct miocardic.

• Liliacul te scapă de balonare

Pentru atenuarea disconfortului de la nivelul stomacului, ficatului şi bilei, specialiştii fitoterapeuţi recomandă infuzia de liliac. Se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate de liliac şi o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute. Se bea o cană la nevoie.Ceaiul din coajă de liliac este bun pentru stările de diaree şi anemie, sau slăbiciune fizică. Se pune la fiert o linguriţă de coajă de lilic mărunţită într-o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

• Ajută diabeticilor

Diabeticii pot bea infuzia din muguri de liliac. Soluţia se prepară dintr-o lingură de muguri la un litru de apă. Din acest ceai se ia câte o linguriţă, de 3 ori pe zi.

• Ajută la vindecarea reumatismului

Pentru durerile cauzate de reumatism, se recomandă aplicarea unui unguent din flori de liliac. Unguentul se prepară dintr-un macerat de 2 săprămâni din 40 de g de flori de liliac şi un litru de ulei. Cu acest leac se vor unge şi masa lin zonele dureroase, de câteva ori pe zi.

Ceaiul de lilac face minuni şi în cazul durerilor din zona lombară. Se opăreşte o lingură mare cu flori de lilic într-o cană cu apă. Se bea câte o linguriţă, de 4 ori pe zi.

• Curăţă tenul de pete

Se prepară un decoct din frunze de liliac fierte în lapte dulce. Lichidul rezultat se foloseşte la spălarea feţei pentru calmarea iritaţiilor pielii pentru înviorarea pielii şi curăţarea petelor roşii.

• Lilicaul cicatrizează arsurile

Pentru arsurile de orice grad, se recomandă frunzele de liliac. Frunzele se pun la fiert până când apa devine neagră. Licoarea călduţă se aplică pe locul afectat de arsură cu un tanpon şi se fixează cu pansament steril. Se ţine 24 de ore, timp în care pansamentul trebuie umezit cu apa în care au fiert frunzele. La final, pielea rămâne curată, fără urme vizbile ale arsurii.

Precauţii

Preparatele din liliac trebuie administrate cu grijă femeilor gravide şi celor care alăptează şi persoanelor în vârstă.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

sursa lataifas.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com