Header image

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

10:43, joi, 29 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

La 15/28 august Biserica Ortodoxă prăznuiește cu multă bucurie duhovnicească Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea comemeorează mutarea cu sufletul, iar mai apoi și cu trupul la cer, în lumina lui Hristos, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care astfel devine o fierbinte mijlocitoare, Maică duhovnicească a tuturor celor ce-L iubesc pe Iisus și „rugătoare nebiruită” pentru întreg neamul creștinesc. Bucuria pentru că am dobîndit-o pe Maica Domnului drept neînfruntată apărătoare, mîngăietoare și mijlocitoare în ceruri prin cinstita sa adormire o exprimă Biserica și în troparul sărbătorii în care este numită „Maica Vieții”, care izbăvește din moarte, adică din despărțirea de Dumnezeu, sufletele noastre.

În ziua acestui praznic, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii credincioșilor la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Evanghelia sărbătorii, de la Luca X, 38-42, XI, 27-28, a fost explicată, cu binecuvîntarea Ierarhului, de către protoiereul Iulian Rusu, cleric superior al Catedralei.

La final, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre istoria praznicului Adormirii Maicii Domnului și a îndemnat credincioșii să ceară cu îndrăzneală, credință și nădejde mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care este Maica duhovnicească a tuturor creștinilor, căci ea poate toate cîte le voiește, iar cele pe care le cere de la Fiul Său, le și dobîndește negreșit. În încheierea cuvîntului, Prea Sfinția Sa a felicitat credincioșii cu prilejul praznicului, iar pe credinciosele care poartă numele de Maria cu ziua onomastică.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com