Sărbătoarea hramului și aniversarea a 15 ani de la întemeierea Mănăstirii „Nașterea Domnului”, Zăbriceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sărbătoarea hramului și aniversarea a 15 ani de la întemeierea Mănăstirii „Nașterea Domnului”, Zăbriceni

22:51, miercuri, 6 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

În ziua de luni, 4 august 2014, mai multe sute de pelerini și închinători și-au îndreptat pașii spre mănăstirea ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineț, pentru a participa la slujba prilejuită de cel de-al doilea mare hram al ei în cinstea Sfîntului Sfințit Mucenic Foca și a Sfintei Mironosițe Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, și la aniversarea jubileului de 15 ani de cînd a fost întemeiat acest sfînt așezămînt monastic. Sfînta Liturghie Arhierească a fost săvîrșită de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un impresionant sobor de preoți, stareți de mănăstiri din țara noastră și din România și diaconi. Printre slujitori s-au aflat și mulți absolvenți ai instituțiilor teologice ce au activat în incinta mănăstirii. Credincioșii s-au bucurat și de prezența în mijlocul lor a chivotului cu o părticică din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

La finalul serviciului divin Prea Sfinţitul Nicodim a adresat un cuvînt de felicitare părintelui stareţ, arhimandritului Damian (Burlacu), obștii monahale și închinătorilor mănăstirii ”Naşterea Domnului” cu prilejul hramului și a jubileului de 15 ani de la fondare, menționînd că acest așezămînt, care și-a luat drept călăuză de viață tipicul liturgic din Sfîntul Munte Athos și în care se duce o adevărată trăire monahală, a devenit pe parcursul timpului un focar de spiritualitate și întărire în credință. Toți cei care au pășit pragul mănăstirii au găsit liniște sufletească, alinare durerilor și necazurilor, regăsirea sinelui și împăcarea cu Dumnezeu.

Părintele stareț, arhimandritul Damian, precum și mai mulți ctitori și binefăcători au primit din partea Ierarhului înalte distincții bisericești.

În încheiere, Prea Sfințitul Nicodim a oferit în dar fiecărui creștin, în semn de binecuvîntare și felicitare cu prilejul frumosului jubileu, cîte o iconiță. Slujba din biserică a fost urmată de o agapă frățească oferită în cinstea jubileului pentru toți credincioșii participanți la rugăciune.

* * * 

Amintim că mănăstirea ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni a fost întemeiată prin binecuvîntarea vrednicului de pomenire episcop Dorimedont la data de 4 august 1999 pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă și tratament ”Albinuța”. Înca de la început, Mănăstirii i s-a dat hramul general „Naşterea Domnului” (25 decembrie / 7 ianuarie), pentru că deschiderea ei a avut loc în preajma jubileului de 2000 de ani de la Naşterea dupa Trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Însă pe lânga acest Praznic, Mănăstirea mai are un al doilea mare hram, la 4 august, cînd se marcheaza întemeierea Mănăstirii şi este prăznuit Sfîntul Sfinţit Mucenic Foca.

Din sinaxarul zilei aflăm că Sfîntul Sfințit Mucenic Foca a trăit în Sinope, un oraș din Asia Mică situat pe malul Mării Negre. Părinții săi se numeau Pamfil și Maria. Încă din fragedă vîrstă făcea minuni mari cu darul Sfîntului Duh. Ajungînd la vîrsta bărbatului desăvîrşit, pentru viaţa lui cea îmbunătăţită, a fost ales episcop acelei cetăţi. Și a petrecut făcînd minuni pîna la sfîrșitul vieții sale. I s-a arătat și sfîrșitul mucenicesc printr-un porumbel ce a venit și a șezut pe capul lui și i-a pus cunună, grăind omenește: “Pahar ți s-a amestecat și trebuie să-l bei”. Pe care pe deplin s-a învrednicit de l-a băut, în zilele împăratului Traian (catre anul 101), luînd sfîrșit prin sabie și prin foc. Și dupa mutarea lui către Domnul a facut multe minuni.

Sursa: http://www.eparhia-edinet.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com