Sărbătoarea Sfântului Cuvios Benedict de Nursia, povățuitorul monahilor, celebrată în mod deosebit la Mănăstirea Frumoasa, r-nul Călărași
17:59, marți, 27 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: calarasi, Egum. Benedicta, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, manastirea frumoasa
Marți, 14/27 martie 2018, Sfânta Biserică Ortodoxă l-a prăznuit pe Preacuviosul Părinte Benedict de Nursia (543), povățuitorul călugărilor, care este și ocrotitorul ceresc al comunității monahale din inima țării noastre, mănăstirea Frumoasa din raionul Călărași, cea care stă de veghe, ca un ochi de cer deschis pe una din colinele pitorești ale așezării geografice.
Această sărbătoare este una specială pentru această mănăstire de maici, întrucât este și ziua prăznuirii ocrotitorului ceresc al Maicii Starețe, Egumena Benedicta (Mura).
Astfel, dis-de-dimineață, monahiile și clerul sfintei mănăstiri, dimpreună cu fiii duhovnicești ai maicii starețe Benedicta, s-au adunat în biserica de iarnă a mănăstirii pentru a-i aduce cinstire Preacuviosului Părinte Benedict, cel care s-a arătat în viața sa iubitor de Dumnezeu și urâtor al patimilor trupești și sufletești, deopotrivă. Acest Sfânt Părinte din primele veacuri creștine, a săvârșit minuni încă de la începutul vieții sale duhovnicești și a atras, prin curăția vieții sale și practicarea virtuților, mulți tineri pe calea monahismului.
Programul liturgic al mănăstirii a început în dimineața acestei zile, cu totul speciale între marile sărbători ale mănăstirii, cu citirea Slujbei Acatistului cuviosului, după care a fost săvârșită rânduiala ceasurilor și a obedniței, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite unită cu vecernia, rânduieli oficiate de soborul preoțesc al mănăstirii.
Dimpreună cu obștea mănăstirii, la Sfânta Liturghie s-a rugat și stareța mănăstirii, Egum. Benedicta, care a adus în această zi laude și rugăciuni ocrotitorului ceresc, Preacuviosul Părinte Benedict, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste arătată față de toți, și îndeosebi față de viețuitorii așezământului monahal pe care îl conduce din anul 2005.
Cu prilejul acestei frumoase sărbători, oaspeți speciali ai mănăstirii în această zi au fost băieții din Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, care au dat răspunsurile liturgice la strană și au împodobit minunat Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite prin cântările lor înălțătoare.
La sfârșitul Liturghiei Sfântului Grigorie Dialogul, a fost oficiat și un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu, după care Pr. Ieromonah Iordan (Sîrbu), Duhovnic al mănăstirii, a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și lucrarea duhovnicească a Marelui Cuvios Benedict, în care a accentuat principalele virtuți ale sfântului, îndemnându-i totodată pe cei prezenți să fie următori vieții și credinței acestuia.
Totodată, slujitorii și obștea mănăstirii, dar și oaspeții prezenți la sărbătoare, au adresat Maicii Starețe Benedicta, felicitări și urări de bine cu prilejul celebrării zilei onomastice.
La rândul ei, Maica Stareță a adresat sincere mulțumiri și aleasă recunoștință obștii monahale și tuturor celor care au fost alături de ea în această zi, dar și pe întreg parcursul vieții monahale, fie cu gânduri de bine și sănătate, fie în rugăciune către Dumnezeu și ocrotitorul ei celest.
După Te Deum, obștea mănăstirii s-a deplasat în procesiune, intonând troparul sfântului prăznuit, în pridvorul bisericii centrale, unde a oficiat rânduiala panihidei la mormântul Fericitului Părinte Ieromonah Benedict Lascăr, stareț al mănăstirii Frumoasa timp de 32 de ani (între anii 1818-1850) și ucenic al marelui stareț Sfântul Paisie Velicicovschi de la Neamț, care cu râvna şi evlavia sa asemeni părinţilor niptici ai Bisericii Răsăritului, marilor ctitori şi întemeietori ai vetrelor monahale a ctitorit această Sfântă Mănăstire.
Aducem slavă lui Dumnezeu pentru darurile Sale și cinste Sfântului Cuvios Benedict, rugându-l să mijlocească pentru noi toți!
A consemnat: Serghei Crudu, teolog