Header image

SCANDALOS! Hadârcă numeşte biserica RIDICOLĂ, iar Candu vrea impozitarea ei. Replica preoţilor

14:26, miercuri, 26 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Scandalul dintre biserică şi politicieni atinge cote maxime. După ce ieri, vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a avertizat fețele bisericești că ar putea fi impoziţaţi şi traşi la răspundere, astăzi liberalul-reformator Ion Hadâcă numeşte biserica ridicolă.

Solicitat de Deschide.md să-şi expună părerea despre impozitarea bisericii, Hadârcă a dat frâu liber emoţiilor.

“Biserica ar trebui să fie preocupată doar de religie, de treburile unei feţe bisericeşti, să-i lase pe politicieni să se ocupe de politică. Cînd biserica face astfel de declaraţii devine ridicolă”, a declarat Ion Hadârcă, făcînd referinţă la ultima decizie a Sinodului Bisericii.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a fost mai rezervat în declaraţii, dar a precizat că formaţiunea din care face parte este gata să discute propunerea lui Adrian Candu privind introducerea unor impozite pe veniturile Bisericii.

“Nu s-a pus în discuţie impozitarea bisericii, dar dacă domnul Candu chiar a vorbit la modul serios să ne spună . Noi vom fi gata să discutăm şi după asta vom ieşi cu o opinie.”, a declarat Streleţ.

Am solicitat replica părintelui Savatie Baştovoi, care susţine că declaraţia lui Adrian Candu este mai degrabă un şantaj.

“Să-i spuneţi lui Candu că declaraţia sa sună a şantaj: dacă nu sunteţi cuminţi vă amendăm. Biserica cu tot ce esete ea, face parte din statul acesta, are patrimoniu şi avem tot dreptul să declarăm ce vrem. Să i-a exemplu de la biserica română”, a declarant Baştovoi.

El susţine că Biserica va plati impozite, numai după ce statul îi va returna toate averea de care a fost deposedată în perioada sovietică.

“Dacă se ajunge la asta noi vom plăti impozite, dar înainte de toate statul să retrocedeze bisericii, Mitropoliei Moldovei, averea de care a fost deposedată în perioada Uniunii Sovietice. Dar vor putea impozita doar lumânările – singura afacere pe care o are biserica”, a adăugat sursa.

Deschide.md aminteşte că ieri, 25 iunie, vicepreşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu a făcut o declaraţie prin care a lăsat să se înţeleagă că biserica ar putea fi impozitată, iar unele feţe bisericeşti – impozitate, dacă se vor mai implica în treburile statului.

„Menirea lor este alta decît să interfereze în treburile statului, și prin felul cum o fac, mai ales cum manipulează și cum speculează. S-ar putea ajunge ca într-un final, ei să fie trași la răspundere pentru aceasta (…) Să nu uităm că în foarte multe state s-a pus accent pe proprietățile Bisericii, pe veniturile pe care le au, care nu sunt declarate, pe modalitatea prin care se colectează bani de le cetățeni și unde merg ca destinație… acești bani. La un moment dat, am putea ajunge la etapa în care să discutăm despre impozitarea veniturilor Bisericii. Dacă ei consideră că, cu adevărat contribuie la dezvoltarea societății, atunci să contribuie”, a precizat Candu.

Amintim că recent, Sinodul Bisericii a hotărît că unii politicieni nu vor fi primiţi la sfânta împărtăşanie, dacă nu exclud prevederile ce țin de persoanele de orientare sexuală din legea cu privire la egalitatea de șanse.

Sursa: http://deschide.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com