Seminarul raional la Religie în protopopiatul Strășeni: Aspecte biblice și liturgice în educația religioasă
11:39, miercuri, 10 aprilie, 2019 | Cuvinte-cheie: predarea religiei, seminar raional la religie, seminar religie
La 2 aprilie 2019 L.T. Zubrești a fost gazda seminarului metodologic raional la obiectul opțional Religia, cu genericul: ,,Aspecte biblice și liturgice în educația religioasă”.
Moderatorul seminarului d-na Valentina Moraru – specialist principal D.Î. Strășeni, a dat start seminarului, salutând participanții și anunțând agenda și obiectivele propuse. După înregistrarea participanților, directorul liceului d-na Olga Iachimciuc, cu multă bunăvoință, a prezentat cartea de vizită a instituției.
Seminarul a demarat cu ora publică la tema: ,,Cele 7 Laude” prezentată de profesoara de religie d-na Eugenia Malic împreună cu elevii clasei a VI-a. Această oră a adus pe elevi și pe toți cei prezenți la convingerea că un creștin adevărat nu trebuie să se limiteze doar la participarea la Sf. Liturghie, ci să cunoască și să participe la laudele bisericești, care ne pregătesc pentru ea.
A urmat activitatea extracuriculară ,,Apărătorii Ortodoxiei” pregătită și prezentată de preotul-paroh Eugeniu Burlac împreună cu elevii ce frecventează Școala Duminicală din localitate. În cadrul acesteia elevii au dat dovadă de o cunoaștere deosebită a credinței ortodoxe și de o râvnă mare pentru studierea textelor biblice.
Partea teoretică a seminarului a fost constituită din două ateliere didactice: „Motivarea în cadrul orei de Religie” prezentată de d-na preoteasă Olesea Manole, profesoară de religie grad didactic II, autor de ghiduri de proiectere didactică. În cadrul acestui atelier a fost diseminată experiența proprie a profesoarei și s-a răspuns la întrebarea cum putem face ora de Religie mai atractivă pentru elevi astfel încât aceștia să o selecteze din lista opționalelor propuse pentru anul viitor de studiu.
Cel de al doilea atelier a valorificat subiectul evaluării la ora de Religie, temă propusă pentru studiu de către profesori în scrisoarea metodică în anul curent de studiu. Atelierul a avut genericul „Evaluarea la cursul opțional Religia” și a fost moderat de metodistul protopopiatului pr. Ioan Goncear și Veaceslav Iordachescu, prof. religie gr. did. II, inspector școlar în Eparhia Chișinăului. Obiectivul atelierului a fost identificarea metodelor și procedeelor de evaluare la Religie în special prin produse de evaluare și valorificarea evaluării criteriale prin descriptori.
În final, toți participanții – beneficiarii seminarului au evaluat activitățile teoretice și practice cu calificativul foarte bine, iar fiecare profesor de Religie a subliniat ce ar putea implimenta în instituția în care activează, astfel încât predarea la ora de Religie să devină mai calitativă.
A consemnat: Eugenia Malic, profesoară de Religie și pr. Ioan Goncear metodist al protopopiatului Strășeni