Header image

Sf. Liturghie și Conferință Duhovnicească la Cimișlia, în Duminica Samarineanului milostiv

În Duminica a 23-a după Rusalii, a Samarineanului milostiv, în orașul Cimișlia au avut loc cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și a ierarhului locului PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, mai multe evenimente duhovnicești, organizate de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al Mitropoliei Moldovei în colaborare cu Protopopiatul Cimișlia.

Ziua a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită la Catedrala centrală „Adormirea Maicii Domnului” a orașului, la care au participat slujitorii celor 3 biserici din oraș: Prot. Mitr. Nicolae Cristov, Pr. Ioan Jelihovschi și Pr. Mihail Balaban.

Împreună cu preoții Bisericii au înălțat rugăciuni în cadrul slujbei solemne și foarte mulți credincioși din oraș, în frunte cu primarul localității, dl Sergiu Andronache.

Oaspeții sărbătorii au fost teologul și scriitorul român Danion Vasile și Părintele Valerian Grecu, pătimitor în temnițele comuniste din România, care în această perioadă se află în țara noastră cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, susținând mai multe conferințe și întâlniri duhovnicești cu monahii, tinerii și credincioșii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei.

Răspunsurile liturgice la Sf. Liturghie au fost oferite de Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău.

După Rugăciunea Domnească, teologul Danion Vasile a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a făcut o frumoasă tâlcuire exegetică la pericopa evanghelică din această duminică, a Samarineanului milostiv.

După încheierea Sf. Liturghii, clerul, oaspeții, credincioșii, dar și reprezentanții autorităților publice locale s-au deplasat la Școala de Arte din oraș, unde în Sala Festivă a instituției a avut loc Conferința teologică „Cu Hristos în celulă”, susținută de Părintele Valerian Grecu, pătimitor în temnițele comuniste.

La întâlnire au fost prezenți zeci de credincioși și tineri din oraș, printre care și Protopopul bisericilor din raionul Cimișlia, Prot. Mitr. Iurie Hemei, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate, teologul Serghei Crudu, dar și preoți din cadrul protopopiatului.

Conferința a fost deschisă în duh de rugăciune de către părintele Valerian, după care a urmat un mic spectacol dedicat Sfinților noi Mucenici și Mărturisitori din temnițele comuniste, susținut de elevi ai Liceului din localitate și Ansamblul folcloric „Cimișarii”.

În continuare, Părintele Valerian Grecu a susținut prelegerea intitulată „Cu Hristos în celulă”. Monahul a vorbit celor prezenți despre mărturisirea lui Hristos, despre experiența personală din temnițele comuniste în care a stat peste 24 de ani, cât și despre roada Sfinților Închisorilor. Conferința duhovnicească a fost moderată de teologul și scriitorul Danion Vasile.

Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri duhovnicești cu personalități marcante din lumea ortodoxă, organizate de către Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al Mitropoliei Moldovei.

În cadrul evenimentului au fost adunate fonduri pentru tânăra mămică Inna Buruian, în vârstă de 35 de ani, care are mare nevoie de ajutorul nostru pentru a merge mai departe în lupta cu cancerul.

Părintele Valerian Grecu – „monahul din livada cu sfinți” – este un martor și mărturisitor luminos al unui fragment de istorie însângerată a României, când „pușcăriile s-au transformat în catedrale”. El a fost închis 24 de ani în temnițele comuniste.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate

Contact Form Powered By : XYZScripts.com