Header image

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, la Mănăstirea Ciuflea

16:49, sâmbătă, 16 martie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

În fiecare an, Prima Sâmbătă din Postul Mare, numită şi Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, reprezintă un popas duhovnicesc important în viaţa Sfintei Mănăstiri Ciuflea, care îl are drept protector ceresc pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Cu acest prilej, la Catedrala Mănăstirii, Duhovnicul sfântului așezământ Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Duhovnicul Mănăstirii a vorbit despre dubla semnificaţie a acestei sărbători care încheie prima săptămână din Postul Mare.

Cunoscut ca mare făcător de minuni, Sfântul Teodor Tiron a trăit la cumpăna dintre secolele III – IV. Tradiţia pregătirii colivei ne-a rămas de la o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

 * * *

În Duminica Ortodoxiei la Sfânta Mănăstire Ciuflea slujbele se vor desfășura conform următorului program:

ora 6.00 Ceasurile

ora 6.30 Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare. (de dimineață)

ora 8.45 Întâmpinarea Icoanei Maicii Domnului Kasperovska (reg. Ananiev, Ucraina) și a unui chivot cu părticele din moaștele a 20 de sfinți.

ora 9.00 Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare. (cea târzie)

Tedeum la Duminica Ortodoxiei.

Pe tot parcursul Postului Mare, slujitorii Mănăstirii Ciuflea pomenesc pomelnicile la vii și la răposați. Zilnic după încheierea slujbei se săvârșește Litia pentru cei răposați.

Sursa: www.ciuflea.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com