Sfântul Gheorghe din Ioannina a devenit oficial ocrotitorul Gărzii Prezidențiale din Grecia - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfântul Gheorghe din Ioannina a devenit oficial ocrotitorul Gărzii Prezidențiale din Grecia

La ședința de marți, 13 martie, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Greciei a aprobat oficial cererea Oficiului Militar al Președinției Republicii Elene privind declararea Sfântului Mucenic Gheorghe de Ioannina ca ocrotitor al gărzii prezidențiale.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe din Grecia, Sfântul Sinod Permanent a aprobat și noile slujbe ale Sfântului Mucenic Gheorghe.

În cadrul aceleiași ședințe, Sinodul a fost informat de Comisia Sinodală Specială pentru Identitate Culturală despre propunerile de organizare a unor evenimente în anul 2021 când se vor împlini 200 de ani de la Revoluția Greacă din 1821.

La începutul acestui an, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei, a sfințit un monument închinat Sfântului Nou Mucenic Gheorghe la Palatul Prezidențial.

Sfântul Mucenic Gheorghe al Fustanelei a primit martiriul în orașul grecesc Ioannina în 17 ianuarie 1838, la vârsta de 30 ani. În reprezentările iconografice, sfântul poartă fustanela, o fustă albă scurtă, largă și plisată sau creață, care face parte din costumul național al grecilor și al albanezilor.

Fustanela este purtată și de membrii gărzii prezidențiale din Atena și, după cum a spus Preafericitul Părinte Ieronim în cadrul ceremoniei din ianuarie, „Fustanela este un simbol al luptelor purtate de greci pentru dobândirea independenței”.

Articolul vestimentar grecesc este realizat din 30 metri de pânză albă care se presupune a avea 400 de falduri, reprezentând 400 ani de ocupație otomană asupra grecilor.

Sfântul Gheorghe de Ioannina este sărbătorit în Grecia în data de 17 ianuarie

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com