Header image

Sfântul Ierarh Gavriil, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului a fost cinstit la Mănăstirea voievodală Căpriana

17:52, marți, 3 septembrie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

Sfântul Ierarh Gavriil, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului a fost sărbătorit marți, 3 septembrie 2019, la Mănăstirea voievodală Căpriana.

Serviciul divin a fost oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, PS Teodosie, Episcop de Alatîr și Porețk, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretarul Sinodului BOM, PC arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana și un sobor preoțesc.

Slujba a fost oficiată pe o scenă ridicată în curtea Mănăstirii. La eveniment au fost invitaţi protopopi, stareţi şi stareţe din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Numeroși credincioși din mai multe zone ale țării au venit la sărbătoare, pentru a se ruga Sfântului Gavriil și pentru a aduce cinstire moaștelor marelui ierarh.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Mănăstirii Căpriana, condus de dl Vadim Ceban.

După Sfânta Liturghie, toţi slujitorii au participat la un Tedeum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra Bisericii noastre și a poporului binecredincios.

La finalul Tedeum-ului, PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești a fost decorat de către Întâistătător cu înalta distincție mitropolitană „Ordinul Recunoștinței”, cu prilejul aniversării jubileului de 60 ani de viață.

Sfântul Ierarh Gavriil a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul slujbei, ÎPS Mitropolit Vladimir a evocat personalitatea Sfântul Ierarh Gavriil, primul Mitropolit al Chișinăului și Hotinului.

„Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost chemat de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. El a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții. Chemarea lui sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat în cuvântul său duhovnicesc, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La rândul său, părintele arhimandrit Filaret, stareţul Mănăstirii Căpriana, a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți pentru prinosul de rugăciune adus astăzi Sfântului Ierarh Gavriil, cel care a stat la bazele înființării Mitropoliei Chișinăului și Hotinului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea Mănăstirii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com