Sfântul Ierarh Nicolae, Luminătorul Japoniei - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfântul Ierarh Nicolae, Luminătorul Japoniei

20:39, joi, 15 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie: , ,

Viața Sfântului Ierarh Nicolae, Luminătorul Japoniei

Sfântul Nicolae, Luminătorul Japoniei, pe numele său de mirean Ivan Dimitrievich Kasatkin, s-a născut pe data de 1 august 1836, în satul Berezovsk, provincia Smolensk, Rusia, unde tatăl său era diacon. A mers la seminarul din Smolensk, iar în anul 1857 a început studiile la Facultatea de Teologie din Sankt Petersburg.

În anul 1859, Consulatul Rus din Hakkodate, Japonia, contactează Patriarhia Rusă, cu rugămintea de a trimite un ieromonah, care să se îngrijească din punct de vedere sufletesc de membrii misiunii. Patriarhia ia legătura cu Academiile de Teologie în vederea găsirii unui candidat. Pentru postul respectiv au concurat mai mulți teologi, însă Ivan este singurul care acceptă călugaria ca și condiție necesară plecării în Țara Soarelui Răsare.

Pe data de 24 Iunie 1860, Ivan Kasatkin este călugărit în biserica facultății de Teologie şi primeşte numele de Nicolae. La 29 iunie este hirotonit diacon, iar următoarea zi va fi hirotonit preot. După 40 de zile de slujire a Sfintei Liturghii, tânărul ieromonah pleacă către Japonia. Iarna anului 1860 îl prinde însă în Siberia, într-un orăşel retras, alături de un alt mare sfânt contemporan – Inokentie de Alaska.
Ajunge în Japonia în anul 1861.

La început predicarea Evangheliei în mijlocul poporului japonez, părea o misiune imposibilă. Spunea sfântul: ,,Japonezii acelor timpuri îi priveau pe străini ca pe nişte animale, iar creştinismul era privit ca o sectă demnă numai pentru hoți și vrăjitori.” A petrecut primii 7 ani studiind limba japoneză, obiceiurile şi tradițiile poporului căruia trebuia să îi vestească cuvântul lui Dumnezeu.

În anul 1868, comunitatea părintelui Nicolae număra 20 de japonezi. Un an mai târziu, Ieromonahul Nicolae a plecat la Sankt Petersburg pentru a întocmi și susține un raport în fața Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, legat de munca și realizările sale din Japonia. În data de 14 Ianuarie 1870, s-a luat decizia de a se forma o Misiune Spirituală, ce urma să se ocupe cu predicarea cuvântului lui Dumnezeu, în mijlocul poporului păgân al Japoniei.

Părintele Nicolae a fost numit Arhimandrit şi conducător al Misiunii Ortodoxe nou înfiinţate.

După 2 ani petrecuți în Rusia, Sfântul Nicolae Kasatkin se întoarce în Japonia și mută centrul misiunii sale la Tokyo, lăsând în locul său pe ieromonahul Anatolie Tihai, român din Basarabia.

În anul 1871, tânăra comunitate de creştini ortodocşi începe să fie persecutată de autorități, în localitatea Hakkodate. Mulți dintre membrii comunitătii sunt închişi printre ei aflandu-se şi Pavel Sawabe, cel care a devenit primul preot de origine japoneză, dar şi o mulțime de femei şi copii.

Arhimandritul Nicolae Kasatkin face presiuni prin delegații misiunilor străine pentru ca aceștia să fie eliberați. În anul 1873 persecuția încetează.

Tot în acest an, la Tokyo, se începe construcția centrului ortodox, care cuprindea o catedrală de mari dimensiuni și o şcoală. Se construieşte astfel catedrala Nikolai-Do, care până astăzi este centru al vieții spirituale ortodoxe în Japonia.

În anul 1874, episcopul Paul de Kamchatka hirotoneşte primii preoți de origine japoneză. În Tokyo, funcționau deja 4 scoli: pentru cateheți, pentru femei, pentru pregătirea personalului auxiliar bisericesc şi Seminarul Teologic. În oraşul Hakkodate, funcţionau 2 şcoli separate pentru băieți și fete.

În anul 1878, în Japonia existau deja 4.115 creştini ortodocși și mai multe comunități. Numărul mare de convertiți se explică prin faptul că erau editate numeroase reviste și cărți ortodoxe în limba japoneză, iar slujbele bisericeşti erau ținute tot în această limbă.
Pe data de 30 martie 1880, Sfântul Nicolae Kasatkin devine episcop al Japoniei, prilej cu care îşi intensifică munca misionară, traducând cărțile de slujbă, dar şi o mare parte a Bibliei.

Mari încercări au venit asupra comunității de creștini ortodocși în timpul Războiului Ruso-Japonez din anii 1904 – 1905. Pentru constanța sa și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în timpul războiului, Sfântul Nicolae a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop.

Se stinge din viață în anul 1912, după mai bine de 50 de ani pe care i-a dedicat îndrăgostit şi misiunii în țara de care s-a îndrăgostit și care l-a acceptat ca un mare Dascăl și Părinte al său.

Sfântul Nicolae (Kasatkin) a fost un pionier al misiunii creștine şi fondator al Bisericii Ortodoxe Japoneze […] o persoană cu charismă şi zel misionar de neegalat. S-a pus în serviciul societății în care a trăit, ca păstor, lingvist, etnograf şi patron al artelor, fiind admirat şi venerat de către creștinii ortodocși dar și de necreștini laolaltă, în Japonia dar şi în afara granițelor țării. La moartea sa, pe data de 3 februarie 1912, a lăsat în urmă: o catedrală, 8 biserici, 276 capele, 175 case de rugăciune, 34 de preoți, 8 diaconi şi 34.110 credincioși ortodocși.

Ca o binecuvântare din partea bunului Dumnezeu şi prin bunăvoinţa Înaltpreasfințitului Daniel Nushiro, Mitropolit de Tokyo şi Întreaga Japonie, din anul 2014 Biserica Sfântul Nicolae Broșteni din București deține o particică din Sfintele Moaşte ale Sfântului Nicoale Kasatkin ,,cel întocmai cu Apostolii și luminătorul Japoniei”, care este cinstit în fiecare an pe data de 3/16 februarie.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com