Header image

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, sărbătorit la mănăstirea Hâncu

11:16, vineri, 8 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Astăzi, 8 noiembrie 2013, când Biserica Ortodoxă face pomenire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a liturghisit în Biserica “Sf. Cuv. Parascheva” din complexul Mănăstirii Hîncu.

    În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat de slujitorii și obștea mănăstirii, dar și de credincioșii veniți astăzi pentru a se ruga și a se închina sfințeniilor care se află aici.

     În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit o cuvântare predicatorială despre jertfă și urmarea  lui Hristos, făcând o paralelă între cele relatate și viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie: “Vedem și ne minunăm cu desăvârșire de trăirea și dragostea acestui mare mucenic, care a răbdat de bunăvoie schingiuiri și temniță rece și întunecoasă, iar la final moarte mucenicească. Acesta este un exemplu de urmat despre cum să dobândim viața veșnică. Sfântul știa că doar pătimind, la fel cum a făcut-o și Hristos, se poate dobândi cununa, de aceea a și ridicat mâna în sus, pentru a fi înfipt în coastă, atunci când era chinuit, pentru că vroia să ducă aceeași cruce cu a Mântuitorului. Și noi, fraților, trebuie să înțelegem că pentru a dobândi raiul, e nevoie de multă jertfă. Oare câți dintre noi am fi în stare să suferim munci și chinuri pentru Hristos, dacă noi ne mâniem și atunci când suntem numai puțin asupriți, poate chiar pe bună dreptate…”

    La final, Preasfinția Sa a felicitat pe toți cei prezenți care poartă numele în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, îndemnându-I să se roage ocrotitorului lor și să-I urmeze viații lui neprihănite.

Biroul de presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com