Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis rupă legăturile cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis rupă legăturile cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului

10:47, marți, 16 octombrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

În timpul sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 15 octombrie 2018, la Minsk, a fost adoptată o declarație, în urma invaziei Patriarhiei Constantinopolului pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Membrii Sfântului Sinod au recunoscut că nu mai este posibil să rămână mai mult în comuniune euharistică cu Patriarhia Constantinopolului.

Declarația precizează :

Primirea în comuniune a schismaticilor și a unei persoane lovită de anatema de către o altă Biserică locală cu toți „episcopii” și „clericii” pe care ea i-a hirotonit, invazia pe teritorii canonice străine, încercarea de a nega propriile decizii și obligații istorice, toate acestea plasează Patriarhia Constantinopolului în afara canoanelor și, spre mare nostru regret, face să fie imposibil să continuăm comuniunea euharistică cu ierarhii, clerul și mirenii săi”
De acum și până când Patriarhia de la Constantinopol dezminte deciziile sale anticanonice este imposibil ca toți slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse să slujească împreună cu clerul Bisericii Constantinopolului, și mirenii să participe la slujbe în bisericile lor„, se spune în document.

sursa corortodox.blogspot.com

***

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat luni la Minsk ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaște o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează AFP, Reuters și TASS.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului”, a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relații externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti.

„Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol”, a declarat el.

„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru’, a mai spus acesta.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joia trecută, la finalul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, spre indignarea Bisericii ruse. e asemenea, Patriarhia Constantinopolului l-a recunoscut și pe Macarie Maletici drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene Autocefale Ucrainene, entitate înființată prin ruperea de Patriarhia Moscovei în 1921 și apoi reînființată după 1990.
Poziția Bisericii Ortodoxe Române rămâne necunoscută. Majoritatea etnicilor români din Ucraina se află în Mitropolia condusă de ÎPS Onufrie, de sub autoritatea Moscovei.

Sursa: www.activenews.ro
Contact Form Powered By : XYZScripts.com