Sfinți, dăruiți nouă spre întărirea credinţei noastre!
13:21, sâmbătă, 23 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: Agafia de la Cuşelăuca, canonizari, Gavriil Bănulescu-Bodoni, oamenii lui Dumnezeu, sfinti, sfintii nostri
În urmă cu 26 de ani, odată cu încetarea prigoanei ateiste asupra Bisericii, s-au întreprins primele eforturi de cercetare şi de restabilire a Martirologiului sfinţilor pământurilor dintre Prut şi Nistru. În toţi aceşti ani, mai mulţi preoţi şi mireni au cercetat cu migală şi au contribuit la restabilirea listelor şi parţial a biografiilor celor mai vrednci dintre basarabeni.
Martirologiul sfinţilor pământurilor dintre Prut şi Nistru m-a interesat încă de pe băncile facultății.
În 2007 pentru a aduna o bază de date online cu articole și studii despre vrednicii ostenitori ai Basarabiei de altă dată am înființat în premieră o pagină web http://personalitatibasarabene.info/ unde periodic postam crâmpeie din viața păstorilor spirituali basarabeni.
Tot atunci în vara anului 2007 scriam în blog: Nădăjduim să-i prezentăm pe cei mai vrednici oameni ai Bisericii, pe care i-a avut și-i mai naște acest pământ ortodox.
După trei ani de cercetări, când am adunat mai bine de 50 de biografii a celor, care conform însemnărilor din blog: toată viaţa lor, pe unde au mers, au semănat numai Lumină, Credinţă şi Dragoste, am editat volumul „Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altădată” – o cărțulie tipărită în 150 de exemplare pe care am împărțit-o la rude, prieteni și cunoscuți.
Din 2010 până în toamana anului 2015 am continuat cu catalogarea biografiilor pe blogul http://personalitatibasarabene.info/ și am scris o serie de articole tematice, care a culminat în anul 2013 cu materialul publicat în PP a Bisericii Ortodoxe din Moldova, Altarul Credinței – În sprijinirea canonizării Sfinţilor locali.
În 2014 cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, în colaborare cu Casa muzeu ”A. Mateevici” din s. Zaim, r. Căuşeni, am reușit să scoatem de sub tipar primul claendar creștin-ortodox de perete „Vrednicii ostenitori ai Bisericii – în sprijinirea canonizării sfinţilor locali” în care am inclus 16 personalităţi ale Bisericii.
Într-o postare pe portalul www.ortodox.md din iarna anului 2014 scriam: Întru sprijinirea intenţiei nobile de canonizare a sfinţilor locali, după mai mulţi ani de cercetare în domeniu, am venit anul acesta în faţa celor interesaţi cu 16 personalităţi ale Bisericii dintre Prut și Nistru prezentate într-un calendar unii dintre ei chiar cinstiţi de ani buni în popor, care întru smerenia lor îşi aşteaptă rândul la canonizarea oficială.
Calendarul editat într-o mie de exemplare s-a bucurat de un succes atât de mare în rândurile credinicioșilor, astfel, încât în 2015 am editat a doua ediție într-un tiraj dublu.
În a doua ediţie a calendarului au fost incluse deja 22 de personalităţi ale Bisericii, iar întreg tirajul a fost epuizat într-o lună.
Eram fericiți atunci să vedem rodul muncii noastre – calendarul Vrednicii ostenitori ai Bisericii așezat la loc de cinste în casele credincioșilor, iar copii acestora să învețe numele sfinților noștri ca literele din abecedar.
În urma cu câțiva ani într-o însemnare pe pagina http://personalitatibasarabene.info/ scriam: Acest petic de pământ, are atâţia sfinţi şi mucenici, încât ar fi cu putinţă de alcătuit un sinaxar autohton a sfinţilor basarabeni, dar să nu anticipăm lucrurile, toate cu ajutorul lui Dumnezeu vor veni la timpul potrivit.
Bucuria cu care au primit creștinii noștri calendarele ne-a mobilizat și mai mult. Astfel în toamana anului 2015, împreună cu părintele Octavian Moșin am reușit cu Ajutorul Domnului să edităm la centrul editorial-poligrafic al Universității de Stat din Moldova, Volumele „Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altădată”, despre care în cuvântul editorial scriam: Prin aceste volume deschidem șirul ”Oamenilor lui Dumnezeu din Basarabia de altădată”. Unii au trăit în secolul XIX, în perioada ţaristă, alţii în perioada interbelică, dar regăsim şi personalităţi contemporane cu noi.
Volumele ”Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altădată” despre care maestrul Iurie Colesnic a scris într-un articol: E prima brazdă, dar e trasată gospodărește, cu multă dăruire sufletească și măiestrie. De aceia sunt sigur în izbânda viitoare, în destinul nețărmuritului ogor marcat de aceste volume, au fost editate în 200 de exemplare care au fost împărțite rapid, noi rămânând doar cu bucuria editării volumelor și cu intenția de a tipări pe viitor un tiraj mai mare.
Primele semne de canonizare au venit în primăvara anului 2015, când Președintele Comisiei locale de Canonizare a sfinților, Preasfințitul petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a adresat ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și întregii Moldove și Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu un Raport în care s-a anunțat finisarea adunării materialelor și completările în privința canonizării ascultătoarei Agafia.
În aceiași zi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a raportat Președintelui Comisiei Sinodale de Canonizare a Sfinților din Biserica Ortodoxă Rusă, Preasfințitului Pancratie, Episcop de Troițk, conform deciziei №006 din 01 aprilie 2014, de a revizui posibilitatea canonizării ascultătoarei Agafia, acest act fiind o bucurie duhovnicească și a întărire a credinței pentru credincioșii din Republica Moldova.
Exact peste un an, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Kiril, prin implicarea activă a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, şi cu stăruinţa Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, Preşedintele Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinţilor, în urma mai multor şedinţe şi întruniri de lucru, în data de 12 aprilie, la Universitatea Ortodox-Umanistă „Sf. Patriarh Tihon” din Moscova a avut loc cea de-a 101-a şedinţă a Comisiei Sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Canonizarea Sfinţilor.
În urma unui amplu raport susțint de către Preasfințitul Petru legat de viața și activitatea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, membrii comisiei au luat în unanimitate decizia de a fi acceptați spre canonizare acești doi mari nevoitori ai Bisericii noastre.
La 15 iulie, în ziua pomenirii Sf. Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, la reședința Patriarhală și Sinodală de la mănăstirea „Sfântul Daniel” sub președinția Sanctității Sale Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a început ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.
În cadrul ședinței Sfântului Sinod au fost luate decizii importante pentru Biserica Ortodoxă din Moldova. Astfel în urma raportului PS Pancratie, Episcop de Troițk, Președintele Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților, la cererea ÎPS Mitropolit Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, au fost luate în unanimitate următoarele decizii:
Extras din Condica № 68
1. Canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821) și ascultătoarei Agafia Maranciuc (?-1843) de la mănăstirea Cușelăuca.
2. Ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost stabilită ziua trecerei sale la cele veșnice 30 martie (12 aprilie)
3. Ziua de pomenire a ascultătoarei Agafia Maranciuc a fost stabilită ziua trecerei sale la cele veșnice 9 (22) iunie
4. De a cinsti sfintele moaște a acestora conform Canoanelor Bisericii Ortodoxe.
5. De a picta icoanele acestor sfinți conform deciziilor canonice luate la Sinodul VII Ecumenic.
CONDICILE ședinței Sfântului Sinod din 15 iulie 2016 [Documente]
Așadar, din Mila lui Dumnezeu, după 26 de ani de la încetarea prigoanei asupra Bisericii, timp în care ierarhii, preoții și credincioșii noștri au depus eforturi de cercetare şi de restabilire a Martirologiului sfinţilor pământurilor dintre Prut şi Nistru – avem primele canonizări! Să îi cinstim pe acești sfinți, dăruiți nouă spre întărirea credinţei noastre!
Preot Mihail Bortă, redactor-șef www.ortodox.md