Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei” se va desfăşura joi la Mănăstirea Putna - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei” se va desfăşura joi la Mănăstirea Putna

8:53, marți, 21 februarie, 2023 | Cuvinte-cheie:

La Mănăstirea Putna va avea loc joi Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei”, aflat la a 28-a ediţie.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al mănăstirii.

Lucrările se vor desfășura în format fizic și online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Între participanți se numără istoricii: Ștefan S. Gorovei (Iași), Maria Magdalena Székely (Iași), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Vlad Bedros (București), Andrei Pogăciaș (București), Mihai-Florin Hasan (Cluj-Napoca), Miroslav Mai-Boroda (Cernigov), Yevgeniya Ignatenko (Kiev), Eduard Rusu (Iași), Augustin Mureșan (Arad).

„Dintre temele ce se vor aborda, menționăm: o încercare de reconstituire grafică a soldaților din armata lui Ștefan cel Mare, însemnele doamnei Maria Asanina Paleologhina, antropotoponimia din Moldova de la primele acte de cancelarie păstrate până la 1504, două manuscrise moldovenești în Muzeul de Istorie din Cernigov, lucrările lui Eustatie Protopsaltul în manuscrisele muzicale din Ucraina și Bielorusia, instrumentele muzicale din pictura bisericii Învierea Domnului a Mănăstirii Sucevița, istoria Mănăstirii Dragomirna, iconografia praznicului Tăierii împrejur a Domnului în pictura moldovenească de la sfârșitul secolului al XV-lea, Protocolul poruncilor către Mănăstirea Putna din perioada 1785–1809, istoria Mănăstirii Putna în secolele XVIII, XIX și în perioada starețului Demostene Tebeica (1952–1956), parohia Putna în secolul al XIX-lea și steagul orașului Vaslui la Serbarea de la Putna din anul 1871”, au transmis organizatorii.

Programul integral este disponibil aici.

Întâlnirea poate fi urmărită live pe platforma Zoom, prin introducerea următoarelor date de conectare: ID: 846 2625 2200 / Parola: cp28

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, pe atunci Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Din 2020, Centrul funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci și șapte de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Foto credit: Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com