Site-ul Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina este în curs de a fi blocat. Ce va urma? - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Site-ul Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina este în curs de a fi blocat. Ce va urma?

11:07, vineri, 26 ianuarie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Securitatea ucraineană i-a răspuns parlamentarului Dmitruk de ce va fi blocat UJO. Fără argumente. Evident, cauza este critica noastră pentru Guvern și Securitate.

Site-ul Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi (UJO) este blocat activ la indicația Serviciul Securității din Ucraina (SBU). Am fost puși pe lista neagră la operatorii Vodafone, Life, Lanet și alții.

Pe 16 decembrie 2023, Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor din Ucraina a publicat un ordin conform căruia o serie de resurse, inclusiv site-ul Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi, trebuie blocate în Ucraina. Acest lucru a fost făcut în urma indicației care a venit din partea Serviciul Securității din Ucraina. De fapt, cea mai mare resursă ortodoxă din țară care apără interesele Bisericii Ortodoxe Ucrainene este redusă la tăcere de forțele de securitate. Dar de ce?

Pe 21 decembrie, parlamentarul ucrainean Artem Dmitruk a trimis conducătorului SBU, V. Maliuk, o adresare din partea parlamentarilor în legătură cu Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi în care a subliniat că jurnaliștii resursei „în pofida amenințărilor și persecuțiilor din partea anumitelor organizațiilor radicale, de mai mulți ani în mod activ apără Biserica Ortodoxă Ucraineană, printre ai cărei enoriași se numără nu mai puțin de 6 milioane de ucraineni”.

A. Dmitruk scrie pe bună dreptate că în documentul Serviciului de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor privind blocarea UJO nu se arată „pe ce bază a fost emis acest ordin și în ce scop”. În legătură cu aceasta, deputatul i-a cerut lui Maliuk să furnizeze informații cu privire la motivele ordinului nr. 910/1771 emis pe 16 decembrie 2023, privind blocarea resursei. În termeni mai simpli, în ce mod UJO amenință securitatea Ucrainei, astfel încât SBU a decis să se ocupe de acest site?

În răspunsul semnat de conducătorul adjunct al SBU, Serhii Andrușcenko, nu i-au fost arătate fapte concrete. Andrușcenko a declarat că SBU „în limita sarcinilor atribuite” monitorizează resursele mass-media „pentru a identifica amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei în sfera informațională, precum și pentru a contracara operațiunile speciale de informare împotriva Ucrainei care vizează subminarea ordinii constituționale, încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, exacerbarea situației socio-politice și socio-economice”.

„Ca urmare a unor astfel de activități și în prezența motivelor prevăzute de lege, SBU ia măsurile corespunzătoare în conformitate cu reglementările în vigoare”, Andrușcenko i-a răspuns lui Artem Dmitruk, adăugând că „anumite acte legislative interzic cominicarea de informații”.

Cu alte cuvinte, SBU a enumerat pentru Dmitruk „sarcinile atribuite instituției”, funcțiile forțelor de securitate în sfera informațională, „clasificând ca taină” faptele cu care „a păcătuit” UJO în viziunea SBU. La fel cum a fost cu personajul principal al unor desene animate vechi, care a adus un pachet, dar nu l-a dat adresatului pe motivul că „nu avea documente”.

În alte cazuri similare, SBU a enumerat foarte clar încălcările comise de reprezentanții unui anumit mijloc media.

De exemplu, când s-a decis interzicerea postului TV NewsOne, într-o scrisoare către Consiliul Național al Radiodifuziunii și Televiziunii, SBU a scis că emisiunile canalului televizat „folosesc sistematic clișee ale propagandei rusești”, care „inspiră sentimente distructive în societatea ucraineană”. Și totul a fost însoțit de exemple, când și în care eteruri s-a întâmplat acest lucru.

După cum putem vedea, nu există indicii de „interdicție de comunicare a informațiilor” cu privire la canalul TV NewsOne – totul este extrem de clar și concret.

De ce în cazul UJO totul decurge altfel? De ce nu i-au spus parlamentarului ce încălcare a comis resursa noastră sau cum a amenințat securitatea națională a țării? Se pare că răspunsul este evident – nu a existat nicio încălcare sau amenințare. Serviciul Securității al Ucrainei (SBU) este pur și simplu implicat activ în exercitarea presiunii asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene în favoarea așa numitei Biserici Ortodoxe a Ucrainei. În plus, UJO varsă lumină asupra activităților forțelor de securitate. Adesea, acest expuneri plasează SBU într-o poziție inconfortabilă.

 Există multe exemple în acest sens.

De pildă, putem reaminti de publicațiile UJO despre pliantele aruncate la fața locului de SBU în timpul perchezițiilor la mănăstirea Koreț a Bisericii Ortodoxe Ucrainene sau în alte biserici ale Eparhiei de Rivne; difuzarea înregistrărilor video despre materialele aruncate la fața locului de SBU în timpul perchezițiilor la reședința mitropolitului Ionatan; aducerea la lumină a faptelor ilegale referitoare la constrângerea arhiereilor de a trece la BOaU, articole analitice care demonstrează rolul SBU în campania media a guvernului împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene și multe altele.

Resursa noastră nu este implicată în activități ilegale și nu există nimic de care am putea fi acuzați deschis. Totuși, UJO a devenit foarte incomodă pentru autorități. De aceea, acum ni se taie aerul.

Am dori să atragem atenția asupra unui alt moment important. UJO este singura resursă din Ucraina (și nu numai) care critică în mod consecvent și argumentat conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) pentru sprijinirea războiului din Ucraina. Pentru aceasta, calomniatorii noștri de la nord au etichetat Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi drept „agenți ai SBU” și conformiști fără coloană care „ling cizmele autorităților”.

Am puteacrede că organele de drept, care l-au dat în căutare pe patriarhul și ierarhii BORu, ar trebui să-i prețuiască, să-i îngrijească și să-i protejeze pe acești „agenți”. Nu s-a schimbat însă nimic în relația noastră cu Serviciul de Securitate al Ucrainei în lucrului operațiunii UJO din 2015. Anterior, jurnaliștii noștri au fost supuși perchezițiilor de către SBU, iar resursa „Mirotvoreț” și-a publicat datele personale. Acum, forțele de securitate ne blochează site-ul.

Nici pentru UJO nu s-a schimbat nimic în privința războiului. Din 2015 am căutat pacea și continuăm să o facem. Pentru că Hristos ne învață să fim adevărați făcători de pace, iar Evanghelia ne cheamă la același lucru.

Acum, tot mai mulți operatori ne includ în „lista neagră”, dar încercările de a ne bloca nu vor duce la nimic. Timp de peste 9 ani de funcționare, UJO a câștigat mulți cititori în întreaga lume, aceștia care au încredere în noi. Apreciem foarte mult această încredere și ne vom continua munca.

Mașinile de aplicare a legii din Ucraina au resursele și puterea de a închide site-urile nedorite. Dar totuși ei nu înțeleg faptul că informația este ca aerul, ea pătrunde peste tot. Puteți tăia aerul pentru o persoană sau chiar pentru un grup întreg. Dar nu poți lupta cu aerul.

Rămâneți cu noi!

Sursa: https://spzh.media/ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com