Header image

Slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

22:14, luni, 6 mai, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Pe lângă a doua zi de Paşte, creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat apărător al creştinismului. Cu această ocazie, biserica din capitală care poartă acest hram a devenit neîncăpătoare. Enoriaşii, majoritatea vorbitori de limbă rusă, spun că acest Sfânt are o însemnătate aparte pentru ei.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadochia, într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană şi era remarcat pentru îndemânarea în luptă. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în anul 303, Sfântul Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Deşi a fost torturat foarte dur şi, într-un final, decapitat, el a refuzat să-şi renege credinţa.

Peste 57 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. În tradiţia populară, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul naturii înverzite şi al animalelor. Totodată, el este ocrotitorul mai multor ţări, printre care şi Moldova. Tradiţia spune că în această zi oamenii trebuie să-şi stropească cu aghiazmă gospodăria şi animalele pentru a ţine departe spiritele rele şi a avea un an roditor.

Sursa: www.jurnaltv.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com