Header image

Soluția nu este să vă cufundați zilnic în jurnalele lor de știri! (Starețul Ieremia din Athos, la 100 de ani)

8:50, vineri, 15 aprilie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Starețul Mănăstirii Sfântul Pantelimon, din Muntele Athos, a răspuns recent la câteva întrebări legate de situația tragică din Ucraina și, totodată, de condițiile prin care ar putea să revină pacea în țară.

Să trăiești după Evanghelie, să te rogi și să-i ajuți pe oameni, să nu faci diferențe între „ai mei” și „alții”, aceasta este ceea ce ajută la stabilirea cât mai rapidă a păcii în țară. Așa a răspuns Starețul Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Muntele Athos, Arhimandritul Ieremia, ajuns la vârsta de 100 de ani, în cadrul unei discuții avute cu Arhiepiscopul Luca de Zaporoje și Melitopol.

„Pelerinii ucraineni, de multe ori, ne întreabă: Ce s-a întâmplat și când începe pacea? Răspunsul este simplu: atitudinea formală față de credință, critica deja constantă la adresa Bisericii și calomniile la adresa ei, calea schismei unora, cultul pentru confort, bani și distractie, acestea sunt cauzele neliniștilor din tara, pe care Dumnezeu le-a permis.

Deseori, oamenii se așteaptă la profeții de la noi, dar profeția este dată spre pocăință, spre întoarcerea noastră catre Dumnezeu, nu pentru organizarea vieții noastre personale duhovnicesti, sau pentru a ne liniști. Oamenii vor să traga folos din cuvintele pe care le aud de la parintii din Athos, dar pentru aceasta, este necesar ca acestia să aibă o minte limpede, sa interpreteze evenimentele, atunci când acestea apar, adică să fie capabili sa le intepreteze in mod natural si in Duh. Acest lucru presupune existenta unei sobrietati spirituale, a rugăciunii și a iubirii, care aduc un astfel de discernământ, și nu sa fii cufundat in jurnalele de stiri zilnice ale presei.

Pentru a ajunge cât mai repede posibil la stabilirea păcii în țara, este esențial să se trăiască în evlavie și ingaduinta, să se faca totul dupa poruncile lui Hristos. Noi trebuie să fim foarte atenti, cu zel, la propria noastră viață duhovnicească, sa ne străduim să trăim conform Evangheliei. Dar, acest lucru este imposibil fără pocăința sinceră față de Dumnezeu, fără participarea regulată la slujbele bisericești și fara împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos, fără rugăciune către Dumnezeu și fara a-i ajuta pe oameni, fără dragoste pentru Biserică, fără respect pentru cei din jurul nostru. Iar ei nu ar trebui sa fie impartiti intre „noi” și „ei”, între „patrioți” și „separatiști”, între cei care vorbesc limba rusă și cei care vorbesc limba ucraineană, pentru că suntem cu toții uniți de Trupul si Sangele lui Hristos.

Deschideti Evanghelia și veți vedea totul în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Aceasta ne va ajuta să evitam riscul căderii în eroare și iluzie. Vi se pare că Dumnezeu ne-a uitat, dar El ne iubește și vrea mântuirea noastră, insa El nu ne poate mântui, fără voința noastră și participarea noastră activă.

Păcătuind și fiind incorigibili, ne opunem mântuirii noastre. Acesta este motivul pentru care Domnul este obligat să ne aplice tratamente amare și dureroase”, a spus Arhimandritul Ieremia.

Sursa http://lonews.ro/

staret-ieremia-manastirea-pantelimon-muntele-athos

Contact Form Powered By : XYZScripts.com