Header image

Stareţul Efrem al mănăstirii Athonite Vatopedi, venit în Kiev la oficializarea noii structuri religioase, a suferit un atac de cord

8:17, duminică, 3 februarie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

Staretul Mănăstirii Athonite Vatopedi, Arhimandritul Efrem, care a sosit la Kiev pentru a participa la întronizarea de duminică, 3 februarie, a Mitropolitului Epifanie al noii structuri ecleziale ucrainene, a fost urgent spitalizat după ce a suferit un atac de cord, relatează Tsargrad. Spitalizarea sa  pe o perioada nedeterminata, deci participarea la ceremonie este improbabila. Desi nu exista, inca, o confirmare oficiala, surse din interiorul manastirii ne-au confirmat cele intamplate, precizand ca starea Parintelui Efrem este una stabila in acest moment, acesta transmitand credinciosilor sa nu se nelinisteasca.

Comunitatea Sfantului Munte a votat, pe 29 ianuarie, sa nu trimita o delegatie la intronizarea lui IPS Epifanie. Manastirea Vatoped a fost printre cele care au votat impotriva. Trebuie mentionat ca cererea de participare a unei delegatii oficiale a Muntelui Athos la intronizarea lui Epifanie a fost trimisa Comunitatii direct de acesta, nu de catre Patriarhia Ecumenica, in ciuda faptului ca nu este o practica uzuala in astfel de ocazii.

Cu toate acestea, Patriarhul Bartolomeu a poruncit, ca  staretului Efrem si staretului Alexie al Xenofontului sa participe in propria sa delegatie la ceremonia de la Kiev.

Se poate specula ca noul primat al Kievului a incercat sa obtina o mai mare legitimitate canonica printr-o eventuala participare oficiala a athonitilor la ceremonia de intronizare a sa. Votul de respingere al Comunitatii a reprezentat o serioasa lovitura, de unde, probabil, decizia Patriarhului Ecumenic de a forta mana unor stareti athoniti pentru a repara, cat de cat, daunele de imagine si de legitimitate.

Pentru staretul Efrem Vatopedinul situatia e foarte delicata, dat fiind bunele relatii ale acestuia cu Biserica Ortodoxa Rusa. In 2011, staretul a adus Braul Maicii Domnului in Rusia. Cand a fost arestat, in ajunul Craciunului din 2011, Patriarhul Kirill a intervenit pentru el la presedintele Greciei de atunci, Karolos Papoulias. De asemenea, staretul Efrem a vizitat Rusia, din nou, in 2017. In ambele sale vizite a fost primit de presedintele Rusiei, Putin.

Mai mult decat atat, staretul Efrem si-a exprimat ferm pozitia sa favorabila bisericii canonice din Ucraina.

Astfel, in martie 2015, cand Mitropolitul Onufrie al Kievului si Ucrainei, primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, a vizitat Muntele Athos, parintele Efrem a afirmat:

“cu o inima grea ma nelinistesc pentru starea actuala a Ucrainei si de aici, din Muntele Athos, cer poporului ucrainean sa ramana credincios bisericii canonice, primatului canonic si Sinodului canonic. Vrem ca locuitorii ucrainieni sa sprijine Biserica canonica. Este important pentru mantuire sa asculti de Biserica canonica.”

In 2017, intr-o declaratie transmisa poporului ucrainean, parintele Efrem a remarcat ca chestiunea afecteaza direct Muntele Athos, spunand ca Sfantul Munte este foarte indurerat de schisma din Biserica Ortodoxa Ucraineana. Potrivit staretului, schisma taie ca un foarfece, iar cel care a intrat in schisma trebuie sa inteleaga ca se afla in afara Bisericii.

“Daca cineva se afla in afara Bisericii… nu poate atinge sfintenia”, a spus el. “Prin urmare, facem apel catre toti fratii care au parasit Biserica canonica sa revina in pantecele Bisericii Ortodoxe canonice”.

And in an address to the Ukrainian people in 2017, Fr. Ephraim noted that the issue affects all of Mt. Athos, saying the Holy Mountain is very grieved about the schism in the Ukrainian Orthodox Church. According to the abbot, the schism cuts like scissors, and he who went into schism must understand that he is outside of the fold of the Church. “If someone is outside of the Church … he cannot attain holiness,” he said. “Therefore, we entreat all of our brothers who have left the canonical Church, we appeal and we entreat that they would return to the womb of the canonical Orthodox Church,” the abbot said.

Pe de alta parte insa, staretul manastirii athonite se afla sub ascultarea directa a Patriarhului ecumenic.

Sursa: www.aparatorul.md

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com