Header image

Suedia: un nou cuvânt în dicționar, pentru „oameni de genul neutru”

23:03, joi, 2 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

„Revoluția culturală” continuă neabătut în Suedia, țară la care mulți români se referă ca la un adevărat „paradis social”. Paradis în care lupii au fost puși de pază la toate stânile – și în primul rând la cele academice.

Nu e niciun secret că manipularea limbajului este esențială în procesul de provocare a unor schimbări profunde în societate, ceea ce constituie scopul „revoluției culturale”. Cuvintele induc concepte; conceptele, comportamente; comportamentele, tendințe sociale generale. Luați de exemplu „întreruperea sarcinii” în loc de „avort”, sau „produs de concepție” în loc de „copil nenăscut”, menite să excludă din conștiința publică orice conotație morală a actului avortului.

Dicționarul oficial al limbii suedeze va include, de luna aceasta, un nou cuvânt ce va desemna genul neutru, informează The Guardian. Nu este vorba despre banalul gen netru din gramatică, ci de un substantiv care va desemna omul care nu e nici bărbat, nici femeie.

Acest cuvânt, „hen”, va fi adăugat oficial la pronumele „han” (el) și „hon” (ea) ca unul din cele 13.000 de cuvinte noi, în recenta revizuire a Dicționarului Academiei Suedeze.

Dacă nu este nici bărbat și nici femeie, atunci ce este? Fie este vorba despre un „transgender”, fie persoana în cauză consideră că nu aparține niciunui „gen” sau că genul este irelevant sau refuză să îl precizeze din motive personale.

Este lesne de înțeles confuzia pe care știrea o produce printre cititorii nefamiliari cu ideologia „gender”. Subiect frecvent abordat pe blogul nostru, „gender” este o teorie sociologică în conformitate cu care identitatea socială a individului este diferită de cea dictată de sexul biologic. Pentru „conservatori” (adică pentru oamenii întregi la minte) există doar două sexe: bărbat și femeie, diferiți, complementari, egali în drepturi civile. „Gender” a fost inventat de curentul de stânga în timpul „revoluției sexuale” a anilor 1960 și a fost rafinat de ideologii feminiști care pretind de altfel că există numeroase „genuri” (bărbat, femeie, neutru, transgender etc.), o persoană putând aparține de oricare sau de mai multe, simultan sau alternativ, indiferent de caracteristicile sexuale.

sursa culturavietii.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com