Svetlana Sârbu – Mesager al cuvântului divin
22:35, sâmbătă, 20 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: radio, svetlana sirbu, trm
Veşti bune pentru Svetlana Sârbu, şefa Redacţiei Cultură de la Radio Moldova Actualităţi, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Pentru munca sa inspirată, pentru profesionalism şi devotamentul de care dă dovadă deja de mai bine de 17 ani, inclusiv la realizarea emisiunilor cu caracter religios Svetlana Sârbu a fost decorată de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, cu Ordinul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.
– Zilele acestea au avut loc două evenimente importante în viața Dumneavoastră. Mă refer la o aniversare frumoasă, dar și la distincția specială cu care V-ați întors de la Mitropolia Moldovei. Vă rugăm să oferiți câteva detalii pentru cititorii site-ului trm.md.
– A fost, cred, cel mai important cadou cu ocazia zilei mele de naștere. Modesta mea muncă la radio, modeștii mei 17 ani de când realizez transmisiunile, a fost înalt apreciată și răsplătită cu Ordinul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” de gradul II. Această medalie, de fapt, mă obligă la lucruri și mai multe. În domeniul comentariului liturgic, cuvântului duhovnicesc, sunt un autodidact. În toată munca mea sunt ajutată de colegul Iulian Proca, iar pas cu pas, am învățat cum să spun, ce să spun și cum să ascult liturghia.
– De mai bine de 17 ani Dumneavoastră sunteți cea care își petrece sărbătorile la înregistrările în locașurile sfinte. A meritat să faceți acest sacrificiu, or, și familia își dorește să Vă aibă alături la masă în acele clipe de reuniune?
– Cred că a meritat, deși, de cele mai multe ori, aveam sentimentul de jenă atunci când veneam acasă, la mama, atunci când masa este gata, când bucatele sunt deja aranjate. Mi-e rușine că nu o pot ajuta, fie că e vorba de Paște, Crăciun, dar răsplata vine prin faptul că încerc să aduc puțină bucurie ascultătorilor noștri. Fiecare transmisiune înseamnă o noapte nedormită, emoții, dar încerc de fiecare dată să caut ceva nou. Regret uneori, dar încerc să mă gândesc altfel, am o șansă și o ocazie frumoasă ca de sărbătorile mari să fiu prezentă la biserică, acolo unde îi șade bine unui creștin. Or, sărbătoarea înseamnă întâi de toate rugăciunea, liturghia, cuvântul sfânt și apoi hrana materială. Asta am învățat în timp. Iar pentru că bat la poartă sărbătorile de iarnă, această distincție va fi cel mai frumos dar, probabil, și pentru ei, sau ce poate fi mai frumos pentru un părinte decât să se bucure de succesele copiilor săi. Atunci vor înțelege de ce vin mai rar, sau lipsesc de la mesele de sărbătoare.
– Fiind în preajma sărbătorilor divine, ce le-ați ura ascultătorilor Radio Moldova, pentru că, practic, ați devenit deja un membru al familiei lor?
– Întâi de toate le-aș dori foarte multă sănătate. Recunosc, cândva prin tinerețe, îmi părea o urare banală, lipsită absolut de inspirație. Însă au trecut anii și le urez ascultătorilor noștri sănătate! Să avem grijă de noi, pentru că atunci când noi vom fi sănătoși, le vom putea aduce bucurie, îi vom putea susține pe cei dragi. Le mai doresc liniște sufletească, să aibă credință, să nu își piardă speranța. Să aibă puținul care să le aducă senzația de fericire, să se gândească că oricât de mari ar fi problemele, Dumnezeu este mai mare și le vede pe toate.