Header image

Minununata intervenţie „radio” a Bătrânului Iosif Vatopedinul

Această minune, trăită de un prieten al familiei mele, s-a petrecut pe data de 2 iulie 2009, la o zi după fericita adormire a Bătrânului Iosif Vatopedinul (ucenicul Fericitului Gheron Iosif Isihastul).

Înca din  luna mai a anului trecut, viaţa de familie a lui A. trecea printr-o grea încercare. Deşi era casătorită de câţiva ani cu X., şi aveau împreuna patru copii, dintre care cel mai mic era doar un bebeluş, părinţii lui X. încercau prin certuri, înşelăciuni şi invidie să o despartă pe A. de soţul ei. Folosindu-se de scrisori false şi de clevetiri, ei încercau să le dezbine familia. Situatia era critică, iar A. ajunsese chiar să creadă ca ea era responsabilă de declinul familiei sale, şi nu socrii. Căzuse în deznădejde. Părintele Efrem, stareţul Sf. Mănăstiri Vatopedi îi spusese adesea că ea nu este vinovată de nimic şi că ar fi bine să încerce să nu se mai gândească atâta  la aceasta problemă, ci  mai bine să se roage. Sfatul său era ca soţii  să îndure toate acestea cu răbdare. Dar A. continua să se învinovăţească pe sine de această situaţie.

La o zi după adormirea Bătrânului Iosif, când soţul ei ducea copiii la grădiniţă la ora 7:30 dimineaţa  şi obişnuia să asculte postul de radio al Mitropoliei din Lemesou, auzi de cum se urcă în maşină şi deschise aparatul o voce subţire, răguşită cu un tempo cumva repezit: „Nu-l lăsa pe diavol să-ţi intre în casă; scoate-l afară ! Tare îi mai place vrăjmaşului sa distrugă căsniciile şi familiile! Aşa că atunci când se întamplă aceasta nu tu eşti vinovat, ci diavolul e cel care te face să te simţi vinovat, iar tu pe nedrept te tulburi.” Şi în acest moment predica se opri. Întorcându-se acasă, îi spuse soţiei că a auzit la radio o predică uimitoare, foarte potrivită în problema lor, rostită de un părinte cu o voce răguşită.

Soţul a urcat din nou în maşină pe la 8:30 şi la radio se transmitea un cuvânt duhovnicesc al Bătrânului Iosif, în dialog cu jurnalistul Louka Louka al postului din Lemesou. Era aceeaşi voce pe care o auzise mai devreme. Părea a fi o predică foarte bună, iar părintele vorbea şi despre multe alte lucruri de suflet-folositoare. Se gândi aşadar,  că ar fi bine să facă rost de o copie a acestei predici a Bătrânului Iosif pe care o auzise în dimineaţa zilei de 2 iulie.

Reuşi să şi-o procure, iar în seara zilei următoare, pe 3 iulie, în timp ce se îndrepta cu un prieten spre Sf. Mănăstire Machaira, pentru a participa la slujba de priveghere, puse înregistrarea predicii pentru a o asculta în maşină. Însă nicăieri nu apărea secvenţa în care părintele vorbea despre diavol, cum că trebuie să-l scoţi afară din casă, şi toate celelalte. I se păru tare ciudat. Apoi îi veni gândul că de obicei la 7:30 dimineaţa postul de radio al Mitropoliei transmite în  direct Dumnezeiasca Liturghie de la Sf. Mănăstire Asomon Petraki.

Acest lucru i-l confirmă mai apoi şi directorul postului de radio. La acea oră nu se transmitea altceva! Din punct de vedere raţional, ceea ce se petrecuse era incredibil. Bătrânul Iosif îi vorbise lui A. în timp ce postul de radio transmitea în direct Dumnezeiasca Liturghie.

Prin urmare, se confirma cu claritate faptul că Bătrânul Iosif, cu îndrăzneala pe care a vădit că o are înaintea lui Dumnezeu, a intervenit într-un mod minunat pentru a aduce pace unui suflet bun, care pe nedrept se învinovăţea şi se tulbura din cauza clevetirilor şi  răutăţii altora, ce doreau să îi  dezbine familia.

De fapt, această istorisire ne uimeşte foarte tare deoarece arată ce mare îndrăzneală are Bătrânul Iosif înaintea Domnului, chiar şi după adormirea sa, precum şi existenţa de netăgăduit a vieţii după moarte, şi faptul că Dumnezeul nostru este Viu. Nu este o simplă teorie ori rod al imaginaţiei omeneşti.

Această întamplare am povestit-o stareţului Sf. Mănăstiri Vatopedi, Pr. Efrem, care n-a rămas deloc surprins, cunoscând  viaţa Bătrânului Iosif. Mai apoi,  întâmplarea a ajuns şi la urechile Mitropolitului Atanasie din Lemesou, care a confirmat faptul că la acea oră postul transmitea Sf. Liturghie, aşa că am primit permisiunea prietenilor mei de a face cunoscută această minunată intervenţie „radio”, fără a menţiona, evident, persoanele implicate.

Nearchos Panage

Sursa: sfaturiortodoxe.ro/ro

gheron-iosif-vatopedinul-5-up

Contact Form Powered By : XYZScripts.com