Teiul - proimunitate şi antistres - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Teiul – proimunitate şi antistres

14:00, vineri, 28 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Cunoscut de veacuri drept arborele care alină sufe­rinţele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista plantelor care luptă pentru echilibru şi sănătate. Argu­mentul este foar­te simplu: când sufletul este bol­nav, se îmbolnăveşte şi trupul.

Perioadele de agi­taţie, stările de neli­nişte şi incertitu­di­ne, cu alte cu­vinte episoadele de stres pre­lungit, slăbesc până la epui­zare capacita­tea orga­nis­mului de a face faţă bolilor. În zilele noas­tre, stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar şi contribuie considerabil la apari­ţia bolilor. De pildă, studii recente au demonstrat că stre­sul contribuie în proporţie de 60% la apariţia cance­rului. Din această perspectivă, flo­rile de tei, prin cali­tăţile neuro­seda­tive şi detoxi­fi­ante, reprezintă un ade­vă­rat concen­trat de echilibru, sănătate şi vitalitate. Nu în ultimul rând, florile teiului con­ţin sub­stanţe care sti­mulează refacerea ţe­suturilor ajutând organismul să în­lo­cu­iască rapid celulele bolnave cu alte­le noi şi sănă­toase. Pentru a ne bucura de protecţia şi sănătatea pe care arbo­re­le magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate, trebuie să ape­lăm cât mai des la prepa­ratele medi­ci­nale pe bază de tei. Iată câteva exem­ple:

Ceai de tei şi rozmarin

Ingrediente: o linguriţă de flori de tei uscate şi mă­runţite (5 g) şi o lingu­riţă de rozmarin uscat. Pes­te ames­tecul de plante se toarnă o cană de apă clo­cotită şi se lasă la infuzat 5-10 mi­nu­te. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere şi, după gust, se poate adăuga un praf de scorţişoară. Efectul binefăcător al teiului se face simţit pe deplin dacă ne obişnuim să bem, cu regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.

Tinctură din flori de tei

Este un elixir concentrat cu efecte terapeutice deo­se­bit de puternice deoarece fluidizează sân­ge­le, gră­beş­te eliminarea toxinelor şi ajută globulele albe (lim­fo­citele de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate şi măcinate, şi 100 ml alcool ali­men­tar de 70 de grade. Plan­tele se pun într-un bor­can de sticlă şi deasupra se toarnă alcoolul. După ce recipi­entul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul acestei perioade, lichidul se filtrează şi se păstrează în frigider încă 6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri şi se păs­trează în sticlu­ţe închise la culoare. Pentru copii, doza recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru adulţi, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia du­pă o pauză de 7 zile, vreme de 3 luni.

Extract fluid de tei

Este un preparat cu efecte puternice, recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau atacuri de panică. Remediul se obţine prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Pre­paratul este lăsat pe foc până când cantitatea iniţială se redu­ce prin eva­porare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă şi substanţele active ale plantei devin mult mai efici­ente. Pentru tratament, sunt in­dicate 20-30 de picături, dizol­vate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săp­tămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.

Vin medicinal din tei şi busuioc

Este un leac benefic pentru cei care suferă de obo­sea­lă cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în tim­pul nop­ţii. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g flori de tei şi 50 g busuioc uscat şi mărunţit. Deasupra se toarnă vin roşu sec şi sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poţiunea se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Se bea un păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.

sursa Revista Formula AS

Contact Form Powered By : XYZScripts.com