Turnul Eiffel din Paris, umbrit de centrul ortodox rus - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Turnul Eiffel din Paris, umbrit de centrul ortodox rus

22:49, miercuri, 19 octombrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Rusia a inaugurat astăzi, în centrul Parisului, un mare „centru spiritual şi cultural”, încununat de cinci cupole aurite ale unei catedrale ortodoxe. Complexul ce se află în apropierea Turnului Eiffel.

Centrul spiritual şi cultural rus a fost inaugurat, miercuri la Paris, cu participarea ministrului rus al Culturii, Vladimir Medinski, dar în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, a cărui prezenţă la festivitate era planificată, dar el şi-a anulat vizita în Franţa din cauza neînţelegerilor privind conflictul din Siria, potrivit AFP.

Liderul de la Kremlin a transmis totuşi un mesaj prin intermediul ministrului Culturii, în care a subliniat că inaugurarea acestui centru este „dovada solidităţii relaţiilor bilaterale franco-ruse“.

De asemenea, într-un comunicat transmis de Kremlin, Vladimir Putin s-a referit la realizarea „foarte dificilă“ a proiectului, dar a mulţumit autorităţilor franceze pentru „sprijinul continuu“.

Nici patriarhul Kirill nu a fost prezent la ceremonia inaugurării centrului ortodox rus, în locul său participând episcopul Antonie de Bogorod.

Din partea autorităţilor franceze au fost prezenţi la ceremonie primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, deputatul extremei drepte Gilbert Collard, şi secretarul de stat pentru relaţiile cu Parlamentul, Jean-Marie Le Guen.    Complexul de la Paris include Catedrala „Sfintei Treimi”, care are cinci cupole aurite, un oficiu parohial, o şcoală şi un centru cultural cu spaţii pentru expoziţii, o cafenea şi un magazin de cărţi.

Centrul ortodox rus din Paris a fost proiectat de arhitectul Jean-Michel Wilmotte. Edificiul ocupă un teren de peste 4.000 de metri pătraţi în zona centrală a capitalei franceze. Valoarea construcţiei este estimată la circa 170 de milioane de euro, sumă asigurată în întregime de guvernul rus.

El este privit ca o expresie a tendinţei Moscovei de a proiecta în lume imaginea unei Rusii evlavioase şi de afirmare a sa în calitate de lider şi protector al valorilor tradiţionale.

În decembrie este aşteptată vizita la Paris a Patriarhului Rusiei Kiril. Patriarhul va oficia serviciul divin de sfinţire a catedralei, al cărei interior ar urma să fie finisat anul viitor.

Sursa: http://adevarul.ro/

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com