Ultimul parastas la mormântul părintelui Sofian Boghiu, înainte de canonizare - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ultimul parastas la mormântul părintelui Sofian Boghiu, înainte de canonizare

11:23, joi, 4 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Sâmbătă, 6 iulie 2024, la Mănăstirea Căldărușani, va avea loc ultimul parastas la mormântul părintelui Sofian Boghiu, înainte de canonizare.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Parastasul va începe la ora 12.00, la Mănăstirea Căldărușani de lângă București.

Arhim. Sofian Boghiu este propus spre canonizare în 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

Născut pe 7 octombrie 1912, la Cuconeștii Vechi în Basarabia, Serghei Boghiu a intrat ca frate la schitul Rughi – Soroca, în toamna anului 1926. Având o voce foarte frumoasă, a urmat școala de cântăreți bisericești de la Mănăstirea Dobrușa, între anii 1928 și 1932. În 1940 a absolvit Seminarul monahal de la Mănăstirea Cernica.

A fost tuns în monahism la 25 decembrie 1937, primind numele de Sofian. În perioada 1940-1945 a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din București.

Între anii 1942 – 1946, monahul Sofian urmează și cursurile Facultății de Teologie din București

Numele Părintelui Sofian Boghiu se leagă și de cunoscuta mișcare „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim.

La 15 iunie 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Antim, iar între 1954 si 1958 a stărețit Mănăstirea Plumbuita din București. A pictat mai multe biserici și a fost câțiva ani profesor la Seminarul Monahal din Mănăstirea Neamț.

Arestat în anul 1958, sub acuzația ‘de uneltire contra ordinii sociale prin activitate mistică dușmănoasă în cadrul organizației Rugul Aprins’, părintele Sofian a fost condamnat la 16 ani de muncă silnică, iar în temniță și-a recăpătat liniștea.

Dupa trei ani de la eliberare a revenit la Mănăstirea Antim, unde a rămas până la sfârșitul vieții sale pământești.

Părintele Sofian Boghiu a trecut la cele veșnice la 14 septembrie 2002, și a fost înmormântat la Mănăstirea Căldărușani, unde el însuși își alesese din vreme locul de îngropăciune.

Bucurie lină, smerenie, chip de sfânt, blândețe… Astfel vorbesc despre Părintele Sofian Boghiu cei care l-au cunoscut.

Sursa: https://www.rostonline.ro/

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com