Header image

Un bust-monument pentru Valeriu Gafencu

16:00, joi, 17 martie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Zilele acestea am facut o lucrare de auditare energetica pentru raionul Sîngerei, am creat niște legături și cunoștințe utile în Consiliul Raional și în Primăria orașului.

Am aflat ca se construiește un fel de parc cu alee de oameni iluștri/cunoscuți din orașul Sîngerei. De aceasta se ocupă departamentul cultură de la ei.

Vin cu propunerea și ideea ca să fie realizat și un bust-monument pentru sfîntul închisorilor Valeriu Gafencu care este din Sîngerei (casa în care a copilărit se afla pe locul unde acum este liceul Mihai Eminescu din oraș). Am discutat această propunere cu cineva de acolo din consiliu, omul e departe de aceste informații și măcar că e din oraș prima dată a auzit de Sfîntul închisorilor. În principiu ne pot ajuta și putem merge înainte ca să facem cel puțin un monument în Moldova pentru Valeriu Gafencu. Ar fi prea temerar să cerem stradă, nu putem cere redenumire de oraș sau cartier, sau măcar școală în numele lui, ar fi bine să cerem să se instaleze un monument în cinstea acestui luptător pentru adevăr și om politic. Parerea mea este ca nu se poate ca la Sîgerei să nu fie macar ceva în amintirea lui. Eu sint din raion, localitatea Biruința și foarte tirziu am afalat de Gafencu.

Am discutat care ar fi pașii, persoana de acolo mi-a spus ca imi face legătură la primar și la consilieri, este un procedeu administrativ și birocratic care trebuie să-l trecem pentru aceasta dacă vrem să realizăm proiectul.

Ce se cere acum este un fel de notă informativă biografică despre Valeriu Gafencu (de dorit a se ține cont că unii consilieri îs de la socialiști și comuniști, nu majoritate dar sînt, și să ținem cont de unele aspecte mai ascuțite în biografie) care să fie prezentată în consiliu și aprobată. De foarte mare utilitate vor fi unele scrisori de recomandare din partea unor oameni mari (scriitori, poeți, jurnaliști etc) de la noi și din România (România investește mult în oraș acum și asta va facilita votarea).

Am putea merge pe o cale mai anevoioasă precum strîngerea de petiție sau campanie media dar asta e mai greu.

Vor putea apărea probleme dacă e necesar să se dea bani din buget, ideal ar fi ca să găsim careva sponsori care să ajute la finanțarea monumentului. M-am interesat deja la unii care fac așa ceva și am un preț orientativ de 145000 lei pentru monument de granit ( bust 50-60 cm) și postament de marmură fix sub bust(180 cm). Acum cel mai bine și logic ar fi să lucrăm pentru obținerea acordului.

Voi face lobi pentru propunerea aceasta pentru a fi votată.
Rog să vă implicați cu idei și ajutor, acum este nevoie de o notă informativă despre personalitatea lui Gafencu așa cum am putea-o pune în fața consilierilor și 2., este nevoie de careva scrisori de la asociații sau oameni notorii pentru a fi anexate spre susținerea acestei propuneri.

Voi încerca să găsesc sponsor pentru realizarea monumentului.

Ce ne va da aceasta:
Oamenii vor afla despre un co-pămîntean de-al lor care a luptat pentru adevăr.
Va servi drept exemplu pentru tineri care vor începe să caute informații despre Valeriu Gafencu viața drumul spre Hristos al lui Valeriu.
Vom șterge un pic colbul uitării despre Mișcare, despre fenomenul Sfinții Inchisorilor și toate legate de lupta lor.

Rog sprijin cu materiale și idei cine și cum poate.

Sergiu Ungureanu, https://www.facebook.com/sungureanu2/posts/912426948875736

122582_valeriu-gafencu-764891

Contact Form Powered By : XYZScripts.com