Un grup de preoţi solicită convocarea de urgenţă a Adunării Generale a Bisericii Ortodoxe - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Un grup de preoţi solicită convocarea de urgenţă a Adunării Generale a Bisericii Ortodoxe

16:15, marți, 6 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , ,

Un grup de preoţi din mai multe raioane ale ţării roagă insistent Mitropolitul Chişinăului şi întregii Moldovei, ÎPS Vladimir, să convoace de urgenţă Adunarea Generală a Bisericii Ortodoxe. Preoţii au declarat marţi, 6 noiembrie, la o conferinţă de presă, că această adunare este aşteptată de către creştini mai bine de 18 ani, transmite Info-Prim Neo.

Preotul Elisei Grigoraş din Drochia a declarat că la această reuniune urmează a fi abordate şi soluţionate un şir de probleme care au ieşit la suprafaţă în ultimul timp. Totodată, ar trebui chemaţi responsabilii la raport cu privire la pericolul Legii privind asigurarea egalităţii, cunoscută ca şi legea nediscriminare, Legii privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie (noua denumire a Legii privind cultele religioase), Legii cu privire la sănătatea reproductivă şi multe altele.

Printre problemele care urmează a fi abordate se numără şi subiectul mediatizat recent, precum că feţele bisericeşti ar trăi în lux, subiect, care potrivit preoţilor, ar denigra imaginea bisericii. Preotul Ion Cărpineanu de la Bălţi a declarat că 85 de procente din preoţime se descurcă foarte greu din punct de vedere material. Aceasta îi face pe preoţi să-şi găsească un loc de muncă de alternativă sau să-şi trimită fie preotesele, fie copii peste hotare. Preotul recunoaşte că există şi o elită preoţească, care trăieşte bine, dar numeric este redusă. „Doar un mic procent se descurcă decent şi doar câteva zeci de preoţi fac excese. Ar fi o mare greşeală să-i etichetăm pe toţi preoţii, acuzându-i de pofte luxoase şi atitudini nesimţite faţă de creştini”, a notat preotul Ion Cărpineanu.

Preotul Ioan Grigoraş din Drochia a declarat că este foarte dureros că presa, atunci când difuzează reportaje despre preoţi, îi pune pe toţi într-o oală. Preotul spune că toţi sunt muritori de rând şi nimeni nu este fără de păcat. „Biserica este corpul, iar noi, preoţii, suntem mădularele şi, atunci când este bolnav un mădular, suferă corpul, dar atunci când este bolnav întreg corpul, suferă toate mădularele”, a spus preotul Ioan Grigoraş din Drochia.

Potrivit feţelor bisericeşti, Adunarea Generală a Bisericii ortodoxe din Moldova ar fi trebuit să aibă loc o dată la 3-4 ani, însă ultima adunare a avut loc în anul 1994.

Sursa: http://www.info-prim.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com