Header image

Una dintre cele mai vechi biserici din Moldova, în reconstrucţie. Va arăta ca acum 200 de ani

19:41, luni, 2 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din ţară este reconstruit şi va avea aspectul tradiţional de acum 200 de ani. Este vorba despre biserica din satul Lăpuşna, raionul Hânceşti, construită în 1818, în stil baroc, reparată din banii donatorilor.

Biserica ce poartă hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil a început să fie reconstruită anul trecut. Potrivit arhitecţilor, lucrările de restaurare a faţadei sunt realizate de către o echipă de specialişti din ţară, care folosesc o tehnică veche, tradiţională.

„Am utilizat aceiaşi specialişti care au lucrat la mănăstirea Căpriana. Evident, ei au fost monitorizaţi, inclusiv proporţiile de var care se pun, calitatea varului, calitatea nisipului şi, respectiv, punerea de cânepă tocată”, a menţionat arhitectul Eugen Bâzgu.

Pentru a reda aspectul iniţial al faţadei bisericii se folosesc materiale specifice perioadei de atunci. Vorbim despre var stins vechi de şapte ani, nisip de râu spălat şi fibră de cânepă.

Până acum, au fost restaurate faţada bisericii, acoperişul şi iconostasul. Preotul Sergiu Slănină susţine că mai sunt necesare aproape trei milioane de lei pentru a finaliza lucrările.

„Cea mai mare parte încă rămâne să o facem. Sperăm că până vin frigurile, să schimbăm geamurile. Am început cu tencuiala în Sfântul altar. Şi fundaţia trebuie s-o consolidăm, şi curtea s-o amenajăm”, a punctat preotul.

Potrivit documentelor istorice, lăcaşul a fost ridicat pe urmele unei alte biserici medievale din lemn, care a fost distrusă de un cutremur.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com