Header image

Unelete duhovniceşti pentru adevăruri duhovniceşti

12:27, marți, 5 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Când cineva îmi spune: „Dovedeşte-mi că Dumnezeu există, şi am să cred”, noi îl întrebăm: „Ce înţelegi prin dovedire? Vrei să spui o dovadă logică? Este Dumnezeu o teoremă geometrică, ca să fie dovedit logic? Vrei o dovadă ştiinţifică? Dar este Dumnezeu o substanţă materială pe care o putem pune într-o eprubetă ca să o analizăm?”

Există dovezi diferite în funcţie de lucruri. Cum spunea George Buttric: „Alta este dovada pentru cartofi, alta pentru poeme, alta pentru persoane şi alta pentru Dumnezeu”.

Dovedirea Lui Dumnezeu уste descoperirea Lui personală, nu prin logică sau prin ştiinţă, ci prin credinţă, prin dăruirea vieţii tale, prin rugăciune, prin pocăinţă, prin Sfânta Scriptură, Biserică, Sfintele Taine. Acestea sunte uneltele pe care le folosim ca să-L descoperim pe Dumnezeu, care este Duh şi Adevăr.

Folosim unelte duhovniceşti, ca să descoprim adevăruri duhovniceşti.

Credinţa în Dumnezeu nu e deloc iraţională, nu contrazice raţiunea; este mai presus de raţiune, deci şi de logică şi demonstraţia ştiinţifică.

La urma urmei dacă L-am putea analiza pe Dumnezeu în eprubetă şi l-am putea înţelege logic, nu ar mai fi Dumnezeu. Noi am fi Dumnezeu.

 

Extras din
Vitamine duhovnicesti pentru intarirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc. vol. 1/ Anthony M. Coniaris, Bucureşti: Editura Sophia; Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2009., p.142
IMG_0282

 

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com