Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina cere ajutor pentru jurnaliştii ortodocşi arestați - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina cere ajutor pentru jurnaliştii ortodocşi arestați

14:41, sâmbătă, 23 martie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Nu putem face față fără voi: Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina lansează o colectare de fonduri pentru asistenţa juridică a angajaţilor UJO arestaţi.

De la începutul persecuției deschise a Bisericii, adică din 2015, resursa noastră – Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși – a făcut totul pentru a apăra dreptul ucraineanului obișnuit de a crede în Dumnezeu. Sarcina noastră principală întotdeauna a fost și este să le arătăm oamenilor care se numesc creștini că Evanghelia nu este doar o teorie, ci o practică, și că Hristos nu este un erou mitic, ci Calea, Adevărul și Viața.

Ne-am modelat politica editorială pentru a corespunde nu tendințelor vremii, nu cerințelor politice și nu situației istorice, ci doar Evangheliei. Aceasta înseamnă că dacă cineva merge împotriva Evangheliei – noi scriem despre ei, indiferent de statutul și poziția acestor persoane, fie că este membru al parlamentului, politician, președinte, episcop sau patriarh. Această poziție a redacției noastre nu i-a plăcut și nu îi mulțumește nici pe reprezentanții de „stânga”, nici pe cei cei de „dreapta”, precum nici liberalilor sau conservatorilor. Am fost insultați, acuzați de toate păcatele imaginabile și inimaginabile, ni s-a spus că suntem o resursă „îndoielnică” și cu toții visau să ne supună represaliilor.

În Ucraina au cerut să ne interzică pentru că am scris despre acapararea bisericilor, în Rusia ne-au acuzat că lucrăm pentru SBU pentru că am scris despre poziţia inacceptabilă a patriarhului rius şi a Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la războiul din Ucraina, iar unele resurse propatriarhale chiar ne-au numit schismatici pentru că am subliniat constant independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Încă din prima zi a agresiunii ruse, redacția noastră a luat o poziție clară exprimată de Preafericitul Mitropolit Onufrie: acest război este păcatul lui Cain. Am aderat constant la această poziție. Și nu pentru că am vrut să facem pe plac oamenilor, ci pentru că am vrut să-i facem pe plac lui Dumnezeu. Dar și în acest caz, am auzit insulte și acuzații…

Timp de mai mulți ani s-au vărsat tone de murdărie, minciuni și ură asupra noastră. Acum această perioadă s-a încheiat și a început distrugerea.

Pe 12 martie, reprezentanții SBU au venit la angajații Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși Andrei Ovciarenko, Valerie Stupnițkyi și Volodimir Bobeciko, precum și la colegii noștri de la resursele „Primul Kozațki” și „Mirenii”.

Au fost percheziționate locuințele lor, precum și casele altor jurnaliști. În timpul descinderilor nu au fost găsite probe care să indice o activitate ilegală a personalului UJO. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe oamenii legii să ne plaseze colegii în arest preventiv.

În acest moment, angajații noștri împreună cu părintele Serghii Certilin se află în centrul de detenție preventivă Lukianivk. Ei și alți cinsprezece au fost supuși unor acuzații sălbatice care se pot rezuma la următoarele: jurnaliștii ortodocși și apărătorii drepturilor omului, care scriu și vorbesc despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ar fi membri ai unui grup infracțional, ar fi justificat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ar fi incitat la ură religioasă scrind cum reprezentanții BOaU i-au bătut pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene și au discreditat țara publicând materiale despre confiscările de bisericii.

Toate acuzațiile sunt atât de nefondate și absurde, încât este greu de înțeles unde se termină fantezia și unde încep aberațiile celor care au fabricat aceste acuzații. Dar în pofida acestui fapt, trebuie să ne apărăm și să respingem aceste acuzații. Și o vom face! Ne vom apăra dreptul la libertatea de exprimare, dreptul nostru la religie și dreptul de a trăi cu conștiința, nu la ordin.

În același timp, astăzi este vorba nu doar despre apărarea noastră, ci și despre apărarea fiecăruia dintre voi, a fiecărui cetățean al Ucrainei. Pentru că apărând onoarea jurnaliștilor întemnițați, câștigându-le libertatea și prin închiderea dosarelor penale împotriva lor, vom demonstra că Ucraina va fi liberă, că are dreptul să fie numită stat democratic, unde autoritățile sunt slujitorii poporului, nu niște indivizi fără de lege.

Apărând jurnaliştii care pledează pentru drepturile credincioşilor, vom apăra şi Biserica pentru care ei suferă în prezent.

De aceea, UJO vă cere ajutorul.

Fără voi, dragii noștri cititori, nu vom putea face față! Împotriva noastră au fost deschise  cincisprezece dosare penale, iar angajații noștri riscă ÎNCHISOAREA PE VIAȚĂ DOAR PENTRU CĂ SPUN ADEVĂRUL!

În circumstanțele create, cu un număr foarte mare de dosare penale, nu vom putea plăti munca avocaților, expertiza și alte servicii care ne vor fi oferite pentru a proteja dreptul la libertatea de conștiință și de exprimare. Prin urmare, cerem ajutorul vostru. Timp de aproape zece ani de când funcționează resursa noastră, este prima dată când facem acest lucru, deoarece nu ne vom descurca fără voi.

În total, avem nevoie de 1 milion de grivne pentru apărarea celor aflați în arest preventiv. Aproximativ 500 de mii de grivne sunt necesare pentru apărarea celor suspectați. Mai jos sunt arătate rechizitele și link-urile către băncile unde puteți dona fonduri.

Vă rugăm să trimiteți bani oricăruia dintre ei, ajutorul vostru va merge în apărarea celor trei jurnaliști UJO reținuți și a tuturor celor afectați de acuzațiile false din acest dosar.

Colectare de fonduri pentru apărarea juridică a jurnalistului ortodox Valerii Stupnițkyi:

Număr card: 5375 4112 1534 4651

Link: https://send.monobank.ua/jar/4MP5Pwys38

Scop: 460.000 ₴

Colectare de fonduri pentru apărarea juridică a jurnalistului ortodox Andrii Ovcharenko:

Număr card: 5375 4112 1527 5855

Link: https://send.monobank.ua/jar/46uQTtgFy2

Scop: 420.000,00 ₴

Vă rugăm să vă alăturați apărării jurnaliștilor ortodocși pentru că acest lucru înseamnă și apărarea credinței ortodoxe din Ucraina!

Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră!

Sursa: https://spzh.media/ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com