Header image

Vă invităm cu noi într-un Pelerinaj în Georgia, 31.05.2017

11:24, miercuri, 8 martie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Georgia a cunoscut foarte devreme creştinismul. După o foarte veche tradiţie, prima sămânţă a Evangheliei a fost aruncată în această ţară de Apostolul cel întâi chemat – Andrei.

Această tradiţie consemnată de cronicarii georgieni concordă cu sinaxarele de pe 30 noiembrie, care menţionează că Apostolul Andrei a predicat în diferite regiuni din Georgia, precum Klardjeti, Aţhveri, Ţhumi, Abhazia, Samegrelo şi în Osetia de nord. În biserica pe care a întemeiat-o apostolul Andrei în Aţhveri, a lăsat icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu. Această icoană a fost cinstită în veacurile ce au urmat nu numai de către creştini, dar şi de către necredincioşii locuitori ai munţilor.

Vă invităm cu noi într-un Pelerinaj în Georgia, pentru o perioadă de 6 zile, cu pornire la data de 31.05.2017, conform următorului program:

1  zi 

Plecarea din  Iasi spre Kiev la Aeroportul (Borispol) intilnirea cu reprezentantul Centrului  de Pelerinaje.  Zborul va fi direct, sosire pe Aeroportul Tbilisi. Facem un tur scurt al Capitalei Geogiei, Tbilisi timp liber.

Cina cazare la hotel 3*

2 zi 

Mic dejun. Dimineata continuam turul de oras cu Catedrala Patriarhala Sf. Treime cu 13 altare Manastirea  Ancishati (sec VI) Biserica Metehi: Muceniţa Şuşanica (Suzana), Biserica Sioni: Sf Ioan Mangliiski, capul Sf. Apostol Toma, Crucea Sf. Nina, Biserica Ancishati: Sf. mucenic Evdemon.

Ne indreptam spre vechea capitala a Georgiei si anume Mtskheta, de unde s-a proclamat crestinismul ca religie de stat. Manastirea Jvari, monument UNESCO, a fost construita in secolul VI, si se afla chiar pe locul unde Sf. Nina, cea care l-a convertit pe regele ivir si implicit poporul, a infipt in pamant Crucea de Lemn. Catedrala Svetitskhoveli, construita in forma actuala inca din secolul XI, este catedrala „ stalpului de viata datator” (dupa etimologia numelui), caci conform traditiei peste mormantul tinerei ce a murit cu Camasa Mantuitorului in brate, a crescut un cedru din care s-a construit biserica. Manastirea Samtavro, este o manastire de maicute, a carei vatra monahala isi are radacinile inca de increstinarea Iviriei, adica a fost contruita pentru Sf. Nina de catre rege.

Cina si cazare la hotel 3*

3 zi

Mic dejun. Plecarea la manastirea rupestra David Gareja: Sf. Cuv. David, Lucian si Dodo din Gareja(sec VI), piatra binecuvantarii. Manastirea Bodbe: moaştele Sf Nina. Vizitarea orasului medieval Sighnagi. Manastirea  Alaverdi – manastirea a fost fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, mormântul căruia se găseşte aici.Sub altar se găsesc moastele Sfintei Mucenice Ketevan, regina martira şi a Sf Macrina. Manastirea Ikalto. Vizitarea bisericilor din sec V-VI – Ahali şi Dzveli Şuamata.Biserica Gremi cu hramul Sf. Arhanghel – foarte greu de urcat fondata de unul din parintii asirieni în secolul al VI-lea.

Cina cazare la hotel  3*

4  zi 

Mic dejun. Dimineata plecam spre Zugdidi (105 km), vizitam Palatul Dadiani – Camasa Maicii Domnului, adusa in Georgia din perioada iconoclasta.

Kutaisi – Manastirea Gelati (UNESCO), fresce sec 12-17.

Biserica Maicii Domnului Vlaherne, din cadrul Palatului Dadiani (slujba incepe la ora 9). Zugdidi, oras din vestul Georgiei, capitala provinciei istorice Samegrelo (Mingrelia). Ne aflam aici pentru a vizita Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani, a carui principala bogatie este Vesmantul Maicii Domnului. În muzeu este expusa urmatoarea explicație: „Conform surselor georgiene și straine, există mai multe versiuni privitoare la modul în care Cămașa Maicii Domnului a ajuns în Georgia. Una dintre aceste versiuni arată că această Cămașă a fost adusă în Georgia în sec. VIII din Constantinopole, capitala Imperiului Bizantin, în perioada iconoclastă. Câteva surse sunt datate din Evul Mediu Târziu (sec. XVII-XVIII) și atestă posesiunea de către Biserica Ortodoxă Georgiană a Cămășii Maicii Domnului în Mănăstirea Khobi, unde era expus Veșmântul Maicii Domnului, care era foarte onorat de către popor”, dar nu menționează nimic despre modul în care acesta a ajuns acolo.

Vizitam Manastirea Gelati (UNESCO), care apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184-1213). Manastirea, fondata de Regele David Constructorul in 1106, a reprezentat timp de secole principalul centru de stiinta si educatie al Georgiei, aici fiind infiintata Academia care a format cativa dintre cei mai celebri oameni de stiinta, teologi si filozofi georgieni. Manastirea pastreaza fresce si manuscrise din secolele XII-XVII. In functie de timp, vizitam si Catedrala Bagrati (sec. XI, UNESCO). Cina si cazare.

5  zi  

Mic dejun. Deplasare spre Mănăstirea David Gareja (ridicată în sec. VI de către Sf. David, Bisericile din complexul monastic: Lavra, Udabno, Dodo și Bertubani, se remarcă prin prezența frescelor păstrate din sec. VIII – XIII). Se urcă pe jos (cca. 30 minute) spre partea superioară a mănăstirii – Udabno, pentru a descoperi frescele din sec. VIII – XIII din peșteră. Apoi se coboară la Lavra, acolo unde trăiesc astăzi călugării din mănăstire. Deplasare spre regiunea Kakheti, se ajunge la Mănăstirea Sf. Nina Bodbe (mănăstire de maici, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorită faptului că adăpostește moaștele Sf. Nina, cea care a creștinat Georgia). Deplasare la Sighnaghi, oraș mic, cochet, înconjurat de ziduri medievale, situat în partea superioară a dealului Sighnaghi. Deplasare la Kvareli, cină la un restaurant local, cazare la hotel 3*.

6  zi

Mic dejun. Deplasare la aeroportul din Tbilisi.

 

Prețul – 765 euro, include:
·         – bilet de avion  Kiev – Tbilisi – Kiev cu compania UIA

·         – taxe de aeroport

·         – 5 nopţi cazare in hotel 3*

·         – mic dejun cina 

·         – transfer aeroport-hotel-aeroport (Iasi  – Kiev–  Iasi)

·         – transport cu bus/minibus licentiat

·         – ghid local vorbitor de limba  romana 

·         – intrarile la obiectivele din program

·         – insotitor de grup/ teolog/ preot insotitor din partea agentiei

·         – tarif calculat pentru un grup de 16 persoane

Pentru mai multe detalii, tel. de contact: +373 62 193 009; +40 72 292 5283

Pentru mai multe oferte de pelerinaje vă invităm să accesați pagina http://pelerinaje.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com