Vernisarea expoziţiei „Candelă nestinsă a credinţei” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Vernisarea expoziţiei „Candelă nestinsă a credinţei”

16:15, sâmbătă, 16 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: ,

Sâmbăta, 16 mai, în Sala II de la Parter a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia „Candelă nestinsă a credinţei”, precum şi lansarea catalogului cu icoane mariale din colecţia muzeului, la care a lucrat mai mulţi ani dna Adelaida Chiroşca din cadrul Sectorului Istorie Medievală şi Numismatică.

Expoziţia promovează colecţia de icoane mariale din patrimoniul Muzeului şi reuneşte circa 90 de icoane pictate în tempera şi ulei pe lemn, reprezentative prin multitudinea de tipuri mariologice, prin diverse stiluri şi tehnici picturale. Datate de la sfârşitul secolului XVI şi până la mijlocul secolului XX, icoanele provin în mare parte din Basarabia şi Rusia, ilustrând atât modelele celebre – Maica Domnului „Cu trei mâini”, Maica Domnului a Anunţării, Maica Domnului din Vladimir, Maica Domnului din Kazan, Maica Domnului de la Hârbovăţ, cât şi cele atestate mai rar – Maica Domnului „Chip de foc”, Maica Domnului „Trei Bucurii”, Maica Domnului „Maria a aflat har la Dumnezeu”.

Icoanele sunt sistematizate în mai multe compartimente, reunind icoane ce evocă unele evenimente din viaţa Fecioarei, tipurile generale ale iconografiei mariale, fragmente de iconostase şi icoane ce au reprezentat odată hramul bisericilor din care au făcut parte. În cadrul expoziţiei se disting, de asemenea, icoanele cu pictură dublă, cele cu pictură parţială sau pe blat subţire, icoanele – stampe pe lemn şi pe metal.

La eveniment au fost prezenţi cercetători şi oameni de artă, care au vizitat şi admirat icoanele de epocă.

Cu mesaje de salut către cei prezenţi, dar şi cu sincere felicitări în adresa cercetătorarei A. Chiroşca, au venit prof. Gheorghe Postică, veceminstrul Culturii, Emil Dragnev, conf. univ. la USM, părintele Octavian Moşin, Liliana Condraticova, cercetător în cadrul AŞM, şi Mihai Băţ de la Tipografia „Bons Office”, care a executat tiparul catalogului de icoane.

La final, dna Chiroşca, a mulţumit celor care au susţinut acest proiect, felicitându-i pe toţi colaboratorii muzeului cu prilejul zilei profesionale.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 15 septembrie 2015.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com