VIDEO / Pasiunea unui preot din Chișinău: Părintele Sergiu Curnic restaurează bisericile din lemn - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

VIDEO / Pasiunea unui preot din Chișinău: Părintele Sergiu Curnic restaurează bisericile din lemn

21:07, marți, 25 aprilie, 2023 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Vă spunem povestea preotului Sergiu Curnic, care are o pasiune aparte pentru restaurarea monumentelor religioase. Printre monumentele salvate de acesta, se află și cea mai înaltă biserică de lemn din Moldova, cu o înălțime de 27 de metri.

Aceasta a fost construită în secolul XVII, în satul Hirișeni. În anul 2010, a fost adusă la Chișinău și instalată pe teritoriul muzeului satului de la porțile orașului. Exact ca aceasta, în țara noastră, mai sunt câteva monumente de o valoare inestimabilă, pe care vi le prezentăm în materialul următor.

În Republica Moldova, avem și preoți care își dedică timpul și viața unor altfel de lucrări. De exemplu, preotul Sergiu Curnic se ocupă de restaurarea și salvarea monumentelor de arhitectură ecleziastică și nu numai. Prin multă muncă și stăruință, acesta a salvat o biserică din secolul 17, care este cea mai înaltă biserică de lemn din Moldova. Frumusețea și unicitatea acestei biserici atrage o mulțime de oameni aici.

Povestea acestei biserici începe în anul 1642 la mănăstirea Hîrjauca. În anul 1821, a fost transferată în comuna Hirişeni din raionul Teleneşti, unde a servit localnicilor până în 1928, când a fost construită o biserică de piatră în localitate. Biserica de lemn a continuat să fie folosită ca paraclis de cimitir.

Către începutul secolului al XXI-lea, biserica se afla într-o stare deplorabilă. Lipsită de acoperiş, lemnul a fost vizibil afectat de ploi şi ninsori. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a dus tratative lungi cu localnicii pentru a putea strămuta biserica la Chişinău. Acest lucru s-a întâmplat la mijlocul anului 2009, după care lucrările de restaurare au început imediat.

Este cel mai vechi monument ecleziastic din Republica Moldova, dar şi cea mai mare biserică de lemn din ţară, având o înălţime de 27 de metri. La momentul dat, biserica este unica de acest fel din Republica Moldova. În raionul Teleneşti a mai existat o biserică similară, dar a fost demolată în anii 1980.

Preotul paroh intenționează să salveze și alte obiecte de o valoare inestimabilă, pe care le-a descoperit pe teritoriul țării și să le aducă în cadrul Muzeului Satului din Chișinău. A intenționat să aducă aici o moară, pe care a găsit-o într-o stare de degradare, dar s-a lovit de refuzul autorităților și acum consideră că e prea târziu ca această bijuterie să mai fie salvată.

Biserica de la porțile orașului nu este singura pe care părintele a salvat-o de la dispariție. Acesta a mai readus la viață alte două biserici de lemn, care astăzi au statut de monument istoric.

Pe teritoriul țării mai sunt și alte biserici de lemn, unele într-o stare de degradare, altele mai bine păstrate. Autorul proiectului „Foc la Ghete” a vizitat-o pe cea din satul Horodiște. Construită în anul 1797 și amplasată în centrul satului, este construită în totalitate din lemn de stejar, acoperit cu șindrilă. Aceasta mai deține și o colecție de vechi icoane, printre cele mai vechi din țară, pictate pe lemn și pânză, despre care localnicii cred că datează de pe timpul ridicării bisericii.

Încă o astfel de biserică se află în satul Ciutești, raionul Nisporeni, la circa o oră distanță de Capitală.

Odată cu ridicarea bisericii de piatră din centrul satului, vechea biserică de lemn a fost închisă. În prezent, biserica de lemn se află într-o stare avansată de degradare şi necesită de urgenţă lucrări de consolidare şi renovare.

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Sursa: tv8.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com