Vocabularul obscen ar trebui să fie interzis nu doar în mass-media, cinema și literatură, ci și în locurile publice - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Vocabularul obscen ar trebui să fie interzis nu doar în mass-media, cinema și literatură, ci și în locurile publice

10:48, joi, 12 iunie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

La 5 mai președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care prevede sancțiuni pentru utilizarea limbajului obscen la TV și radio, cinema, literatură şi media. Evaluarea acestei inițiative legislative a împărtășit-o într-un interviu pentru „Interfax”, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti.

– Vladâca, consideraţi că este binevenită această lege?

– Da, consider. Limba este oglinda culturii oamenilor, în ea se reflectă starea societății moderne. Folosirea limbajului obscen în vocabularul de zi cu zi a devenit aproape un lucru obișnuit pentru toate straturile societății, bărbați și femei, tineri și bătrâni.

-Cineva a glumit pe seama aceasta: „Noi nu înjurăm în acest limbaj vulgar, noi în el vorbim…”

– Cu greu putem numi acest fenomen un prilej de glume, deoarece existenţa interdicţiilor și restricțiilor menite să protejeze sfera intimă a vieții umane de profănarile existente, sunt impuse nu doar pur şi simplu, şi devalorizarea conceptului la ceea ce este permis și ceea ce nu este, indică că societatea este bolnavă. 

Este important să nu auzim limbajul obscen nu doar la radio, pe scenă sau la TV, dar nici în locurile publice. Ar fi corcet ca măsurile punitive să fie aplicate și faţă de cei care folosesc cuvinte vulgare în restaurante sau pe străzi, mai ales în prezența copiilor.

Se spune adesea vocabularul obscen este o parte integrantă a limbii ruse …

Folosirea limbajului obscen în vocabularul de zi cu zi ne strică limba, care este o valoare a națiunii noastre, veche de sute de ani, lăsată nouă de către strămoșii noștri. Dar ce este și mai important, folosirea unor asemenea expresii oripilante, pervertește sufletul omului.

Cuvintele noastre au o legătură directă interiorul nostru: cel care trăiește o viață spirituală, nu-şi va permite să înjure. De aceea, vocabularul obscen este mai ales nefiresc pentru oamenii ce îmbrăţişează „profesii sfinte”, precum ar fi cele legate de educația generațiilor viitoare, fie că este vorba de preoţi, profesori universitari, învăţători şi educători. Folosirea unor astfel de cuvinte abuzive în prezența copiilor este o blasfemie.

Folosirea limbajului obscen face chiar și o persoană frumoasă urâtă în ​​ochii altora.

Oare va putea cineva observa frumusețea interioară, spirituală a unei fete care bea bere în stradă și foloseşte un vocabular vulgar?

 traducere pentru ortodox.md

sursa interfax-religion.ru

 

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com