Zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Mitoc r-nul Orhei - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Mitoc r-nul Orhei

15:57, luni, 26 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Astăzi 26 noiembrie 2018 în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului – credincioșii parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Mitoc, raionul Orhei, au trăit alese momente de bucurie duhovnicească, deoarece lăcaşul lor de cult, după ample lucrări de renovare interioară din cauza unui incendiu de proporții mari nefericit pentru comunitate, cu binecuvântarea Întâistătătorului țării a fost resfințit de – Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Vizita Ierarhului a fost primită cu multă căldură, cu pâine și cu sare, de către credincioșii parohiei în frunte cu părintele paroh, protoiereul mitrofor Gheorghe Topală, și  de un impresionant sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitori din cuprinsul Vicariatului de Orhei.

La serviciul divin arhieresc au fost prezenți numeroși ctitori și binefăcători ai bisericii, care au înălțat rugăciuni împreună cu poporul credincios al parohiei. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.  În cadrul Vohodului Mic, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Mitoc – Orhei, părintele Gheorghe, a fost decorat cu ordinul – „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gradul II.

După citirea pericopei evanghelice, PS Episcop Siluan de Orhei a rostit un cuvânt de zidire duhovnicească și binecuvântare în care a vorbit despre Sfântul de la Constantinopol – Ioan Gură de Aur – cel care rămâne a fi una din cele mai înalte minți și mai arzătoare inimi pentru iubirea de Dumnezeu și de aproapele, pe care le-a dat Biserica Ortodoxă.

Trebuie reținut faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur  – este cel mai mare exeget al Sfintei Scripturi, dar și cel care ne-a lăsat ca moștenire rugăciunile Sfintei Liturghii care îi poartă numele. Apoi Episcopul Orheiului adus mulțumiri atât părintelui Gheorghe, cât și credincișiolor din satul Mitoc pentru contribuția adusă la renovarea bisericii. A îndemnat creștinii să fie uniți întru credința strămoșească și să păstreze valorile moral-spirituale ale Bisericii, încurajând comunitate și pe părintele Gheorghe să continue lucrarea de rugăciune și de misiune din această localitate.

Cu profunde cuvinte de recunoștință a venit și părintele Gheorghe Topală, care a mulțumit cordial și a dat o apreciere deosebit de însemnată vizitei arhierești din această zi, precum și cuvintelor părintești ale Episcopului Vicar. Totadată a mulțumit celor care si-au consolidate eforturile, care au împrumutat „maîinile” Lui Dumnezeu pentru a readuce frumusețea de altadată.

PS Siluan, înconjurat de soborul preoțesc, a oficiat slujba Te – deumului de mulțumire către Atotțiitorul Dumnezeu și Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru sănătatea și darurile cerești și pământești revărsate din belșug asupra slujitorilor, a enoriaşilor şi a tuturor celor care în ziua pomenirii Sfântului îşi celebrează ziua onomastică.

La final, credincioșii în număr mare la sărbătoare au primit în dar din partea Preasfințitului Siluan iconițe cu chipul „Nașterea Domnului Iisus Hristos”, spre întărire și creștere duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri de astăzi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii Curchi.

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei

Contact Form Powered By : XYZScripts.com