Header image

Zi de hram la Mănăstirea Călărășeuca

18:10, miercuri, 21 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

La 20 august 2013, în ziua prăznuirii Aflării cinstitelor moaște ale Sfîntului Ierarh Mitrofan de Voronej, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călărășeuca, raionul Ocnița, s-a aflat în veșmănt de sărbătoare cu prilejul hramului de vară al bisericii ce-l are drept ocrotitor spiritual pe acest Sfînt Ierarh.

Sute de pelerini au participat cu această ocazie la Sfînta Liturghie oficiată de Înalt Prea Sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar; Înalt Prea Sfințitul Agapit, Arhiepiscop de Moghileov-Podolskii și Șargorod, și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte secretarul eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, stareți de mănăstiri, clerici ai sfîntului așezămînt și ai eparhiei noastre, oaspeți din eparhiile Bisericii Ortodoxe din Moldova și Ucraina. Eparhia de Vinița a fost reprezentată de arhimandritul Flavian (Rișco), stareța Mănăstirii „Sf. Treime”, Brailiv, egumena Antonia (Stețenco), și ieromonahul Enoh (Torac).

 După citirea pericopei evanghelice a praznicului, de la Ioan X, 9-16, starețul Mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani, arhimandritul Paisie (Cecan), a rostit un cuvînt de învățătură despre Calea, Adevărul și Viața ce o aflăm numai în Hristos, Păstorul cel Bun, și modelul de adevărată jertfire pentru mîntuirea credincioșilor ce ni-l oferă sfinții Ierarhi cărora li de dedică această Evanghelie în ziua cinstirii lor. După rugăciunea „Tatăl Nostru”, un cuvînt de zidire duhovnicească a rostit și omagiatul părinte Mitrofan, slujitor al Mănăstirii.

După Sfînta Liturghie, slujitorii și credincioșii au înconjurat în procesiune cu icoana Sfîntului Mitrofan biserica mănăstirii.

La final, Înalt Prea Sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar, a mulțumit Prea Sfințitului Nicodim și Prea Cuvioasei Maici Starețe, Egumenei Eufrosinia (Peșterean), pentru invitația de a liturghisi și a împărtăși împreună bucuria acestei frumoase zile de hram.

În cuvîntul său de învățătură Prea Sfințitul Nicodim a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul de credință și de curaj mărturisitor al Sfîntului Ierarh Mitrofan, care a refuzat să intre în palatul țarului Petru I înfruntîndu-l, pentru că acesta era împodobit cu statui de zei păgîni. În urma acestui fapt țarul nu l-a pedepsit, cum îi era obiceiul, ci a scos afară statuile, manifestînd și mai multă evlavie pentru vlădică. Totodată prea Sfinția Sa a mulțumit Înalt Prea Sfințitului Simeon și Înalt Prea Sfințitului Agapit și celorlalți oaspeți dragi din Ucraina pentru prezența la hramul Mănăstirii Călărășeuca și pentru comuniunea liturgică, subliniind că în Hristos se realizează unitatea tuturor creștinilor, indiferent de naționalitate, iar bucuria ce o aduce această unitate nu poate fi împiedicată de bariere sau hotare pămîntești.

Toți credincioșii prezenți la slujbă au fost invitați să ia parte la o agapă de post în cinstea sărbătorii, pregătită cu mult drag de maicile de aici.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com