Header image

Copilul este diferit cu mama și cu tata prin diferențele pe care le prezintă fiecare părinte

18:36, luni, 9 ianuarie, 2017 | Cuvinte-cheie: ,

„Copilul este diferit cu mama și cu tata prin diferențele pe care le prezintă fiecare părinte, după cum le-am discutat mai sus. Comportamentul și interesele copilului se schimbă în funcție de anturaj. Într-un fel se comportă atunci cînd este în preajma mamei și altfel se comportă cînd este cu tata. De asemenea, copilul va avea un al treilea comportament, diferit, atunci cînd se va afla în compania mamei și a tatei. Acest lucru se explică și prin faptul că atît mama, cît și tata, sînt diferiți atunci cînd sînt singuri decît atunci cînd sînt împreună.

Mama și tata se descoperă și sînt iubiți de copil în măsura în care fiecare din ei îl descoperă și îl iubește pe celălalt. Mama îl arată pe tata și tata o arată pe mama. De asemenea, copilul o arată pe mamă tatei și pe tată mamei, prin experiența sa. La rîndul lor, tata îl arată pe copil mamei din experiența sa de tată și mama îl arată pe copil tatei din experiența sa de mamă. Acesta este ciclul iubirii fără de care lucrurile se abat de la rostul lor și capătă forme denaturate.

Înafară de tatăl real și mama reală copilul percepe un tată ideal și o mamă ideală. Înțelepciunea celor doi părinți constă în păstrarea și transmiterea acestei imagini ideale a celuilalt părinte. Idealizarea se face nu după modelul ”mama o idealizează pe mama” și ”tata îl idealizează pe tata”, ci tata o idealizează pe mama și mama îl idealizează pe tata. Această susținere a idealizării nu este o încercare de amăgire a copilului, ci răspunde unei nevoi profunde a fiecărui copil, aceea de a avea părinți ideali și este conformă cu vederea curată a copilului care în primii ani de viață chiar își vede părinții ca fiind ideali.

Copilul află că tatăl său nu este ideal abia cînd i-o descoperă mama și la, fel, află că mama sa nu este ideală abia cînd i-o descoperă tata”.

( ANTIPARENTING, cap. 17 „Cele 4+1 experienţe ale copilului”)

www.facebook.com/groups/Antiparenting/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com