Părintele Savatie Baștovoi scrutează Prutul. Află ce planuri are - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Părintele Savatie Baștovoi scrutează Prutul. Află ce planuri are

21:08, vineri, 19 mai, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Ieromonahul Savatie Baștovoi vrea să înființeze o Tabără Antiparenting și în Republica Moldova, după ce a creat una în România, mai exact la Urlați, în apropiere de București

Părintele Savatie Baștovoi a anunțat pe pagina Antiparenting de pe facebook că a identificat un loc pentru o „Tabără Antiparenting în Basarabia”. Și anume locul ales de Savatie Baștovoi pentru tabăra sa este satul Cuconeștii Vechi din raionul Edineț.

„Vă prezint un loc pe care l-am ochit pentru tabără. Mai bine zis, el ne-a ochit pe noi pentru că e vechi de când lumea — ultimele săpături arheologice din zonă au răsturnat istoria. Copiii de aici găsesc în pământ cioburi din ceramica de Cucuteni, vârfuri de săgeți și ciocane de piatră din paleolitic.

Este vorba de satul Cuconeștii Vechi, unde s-a născut și a copilărit marele duhovnic Sofian Boghiu de la Antim. Aici obișnuia să vină părintele să privească în Prut și pe celălalt mal, unde se văd casele românilor, denumindu-l în amintirile sale „Noua Galilee”. Ultima dată părintele a fost aici în 2001″, scrie Savatie Baștovoi pe facebook.

Ca mai jos ieromonahul să dea niște detalii despre această localitate.

„În perioada sovietică acest sat atestat încă din vremea lui Ștefan Cel Mare a fost demolat și nivelat cu buldozerele astfel încât nimic să nu mai aducă aminte de el. Iarba a acoperit pietrele caselor demolate și vreme de 30 de ani zona a fost îngrădită cu sârmă ghimpată. Și acum puteți găsi prin iarbă bucăți de sârmă, cum am găsit și eu. O singură casă a rămas în picioare deoarece țăranul proprietar a refuzat să se mute de bună voie în satul nou — o vedeți în poze. În această casă asociația „Noua Galilee” visează să facă o casă memorială a părintelui Sofian Boghiu”, scrie părintele.

Savatie Baștovoi face și o scurtă prezentare a locului unde va fi înființată Tabăra Antiparenting.

„Locul e sălbatic. Iarba e verde și mustoasă. Copacii sunt prietenoși. Stâncile Prutului par a fi din țările nordice. Localnicii prind pește. Tot aici a fost „Trecătoarea țiganilor” atestată din Evul Mediu, pe unde se făcea comerț între cele doua maluri. Acum nu mai e nimic. Doar dorința unor oameni de a păstra spiritualitatea acestei zone Rezervație și a altora care ar vrea să deschidă o carieră de calcar”, scrie părintele.

În final, Savatie Baștovoi îi îndeamnă pe membrii paginii de facebook Antiparenting să se dea cu părerea și să spună dacă le place.

Cezar Salahor

Sursa: www.sputnik.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com