Header image

Un loc pe care l-am ochit pentru tabăra Antiparenting… Spuneți dacă vă place:)

15:18, miercuri, 17 mai, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Vă prezint un loc pe care l-am ochit pentru tabăra Antiparenting Basarabia. Mai bine zis el ne-a ochit pe noi pentru că e vehi de cînd lumea – ultimele săpături arheologice din zonă au răsturnat istoria. Copiii de aici găsesc în pămînt cioburi din ceramica de Cucuteni, vîrfuri de săgeți și ciocane de piatră din paleolitic.

Este vorba de satul Cuconeștii Vechi unde s-a născut și a copilărit marele duhovnic Sofian Boghiu de la Antim. Aici obișnuia să vină părintele să privească în Prut și pe celălalt mal unde se văd casele românilor, denumindu-l în amintirile sale ”Noua Galilee”. Ultima dată părintele a fost aici în 2001.

În perioada sovietică acest sat atestat încă din vremea lui Ștefan Cel Mare a fost demolat și nivelat cu buldozerele astfel încît nimic să nu mai aducă aminte de el. Iarba a acoperit pietrele caselor demolate și vreme de 30 de ani zona a fost îngrădită cu sîrmă ghimpată. Și acum puteți găsi prin iarbă bucăți de sîrmă, cum am găsit și eu. O singură casă a rămas în picioare deoarece țaranul proprietar a refuzat să se mute de bună voie în satul nou – o vedeți în poze. În această casă asociația ”Noua Galilee” visează să facă o casă memorială a părintelui Sofian Boghiu.

Locul e sălbatic. Iarba e verde și mustoasă. Copacii sînt prietenoși. Stîncile Prutului par a fi din țările nordice. Localnicii prind pește. Tot aici a fost ”Trecătoarea țiganilor” atestată din Evul Mediu, pe unde se făcea comerț între cele doua maluri. Acum nu mai e nimic. Doar dorința unor oameni de a păstra spiritualitatea acestei zone Rezervație și a altora care ar vrea să deschidă o carieră de calcar…

Spuneți dacă vă place :)

Ieromonah Savatie (Baștovoi)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com