Header image

Duminica Sfintei Cruci şi Sărbatoarea Bunei Vestiri la mănăstirea Frumoasa

14:21, luni, 8 aprilie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , ,

La înjumătățirea postului întreaga Biserică Ortodoxă prăznueiște duminica închinată Sfintei Cruci.

Sărbătoarea are la origine mutarea unui fragment din Lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim la Apameia pentru construcţia unei biserici. Potrivit Typikon-ului catedralei Sfintei Sofia din secolele IX-X, praznicul Sfintei Cruci apărea exact în mijlocul Postului Mare, miercurea, iar nu duminica. Prăznuirea s-a extins la întreaga săptămână a IV-a, pentru a permite populaţiei să vină să se închine înaintea Sfântului Lemn: zilele de marţi şi miercuri erau rezervate bărbaţilor, iar cele de joi şi vineri, femeilor.,
Din cauza faptului că praznicul propriu-zis nu se mai distingea deloc, pentru a solemniza mai mult sărbătoarea Sfintei Cruci a fost necesar transferul praznicului Înjumătăţirii postului într-o zi de duminică, adica a treia din Postul Mare.
Deși în contextul istoric crucea a apărut ca și instrument de tortură și ucidere, ea va cunoaște o evoluţie simbolică deosebită, prin Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos pe ea, devenind instrumentul mântuirii oamenilor şi fiind adoptată de creştini ca simbol material al Jertfei Domnului şi purtătoare a puterii harice a acesteea.
După încheierea Sfintei Liturghii la mănăstirea Frumoasa cuvîntul de învățătură a fost rostit de către ieromonahul Iordan, cleric al sfintei mănăstiri, în care a îndemnat credincioșii la un urcuș duhovnicesc sporit și plin de fapte bune, iar Sfînta Cruce care are un rol fundamental în viața fiecărui creștin să ne fie pilon spre mântuire.
Tot astăzi prăznuim aniversarea faptei celei mai mari pe care a făcut-o Dumnezeu în lume: arătarea nemărginitei Sale iubiri faţă de oameni prin întruparea Fiului Sau, Iisus Hristos, în pântecele Fecioarei Maria. Această mare sărbătoare o numim Buna Vestire, adică ziua când Fecioara Maria a fost vestită de Sfântul Arhanghel Gavriil că Îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu şi odată cu încuviinţarea Sfintei Fecioare s-a făcut întruparea Cuvântului Tatălui Ceresc. “… Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”

Sursa: www.frumoasa.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com