Header image

Filmul „Noe” este criticat atât de creștini, cât și de musulmani

16:56, duminică, 23 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Filmul ‘Noe’, adaptare hollywoodiană a poveștii potopului regizată de Darren Aronofsky, este criticat atât de creștini americani, cât și în unele țări cu populație majoritar musulmană, relatează la-croix.com.

Noe, interpretat de Russell Crowe, este profet în religia islamică, așa încât este interzisă reprezentarea lui, cel puțin aceasta este concluzia universității Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate islamică din Egipt. Aceasta apreciază că filmul ‘Noe’ nu este conform cu sharia, legea islamică, și face un apel la comitetul de cenzură egiptean să îl interzică. ‘Al-Azhar repetă refuzul oricărei proiecții care îi reprezintă pe Allah și pe tovarășii profetului Mahomed’, a afirmat autoritatea săptămâna trecută. Tot atunci comitetele de cenzură din Qatar, Bahrein și Emiratele Arabe Unite au informat studiourile Paramount că vor interzice filmul în țările lor.

Și cercurile creștine din Statele Unite, îndeosebi cele protestante, sunt de părere că pelicula este ‘prea violentă’ și ‘prea întunecată’, iar Kenneth Alfred, adept al creaționismului, consideră că filmul nu respectă întocmai textul biblic.

Studiourile Paramount, îngrijorate să nu piardă public din cauza acestei polemici, a testat o versiune alternativă a filmului, arată cotidianul britanic The Guardian. Noua versiune ar începe cu un montaj de imagini cu caracter religios și s-ar încheia cu o piesă de rock creștin, în pofida opoziției regizorului Darren Aronofsky.

Într-o scrisoare deschisă adresată Hollywoodului, o asociație de consumatori credincioși, în majoritate creștini, publică un sondaj potrivit căruia 98% din persoanele intervievate nu sunt mulțumite de adaptarea de către Hollywood a textelor religioase.

Producătorii au decis, la cererea unei asociații creștine, să adauge la promovarea filmului următoarea clarificare: ‘Acest film este inspirat din povestea lui Noe. Chiar dacă pelicula are anumite libertăți artistice, credem că ea rămâne fidelă esenței, valorilor și integrității acestei povești fundamentale pentru milioane de credincioși. Povestea originală a lui Noe poate fi citită în Geneza.’

În sprijinul acestor eforturi, actorul Russell Crowe, uitând că mulți detractori ai filmului sunt protestanți, i-a trimis un tweet Papei Francisc pe 22 februarie, în care a scris: „Stimate Sfinte Părinte. Vreți să vedeți filmul Noe de Darren Aronofsky? Sunt sigur că îl veți găsi fascinant”.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)

Noah, filmul care a cutremurat lumea crestinilor: „Sper sa fie un esec de proportii pentru ca este un film periculos”. Cum a fost primita noua productie cu Russell Crowe

Noah, filmul bilic regizat de Darren Aronofsky, cu Russell Crowe in rolul lui Noe, continua sa genereze discutii aprinse in randul crestinilor. Desi primele recenzii sunt bune in mare parte, exista voci in randul crestinilor care critica dur filmul.

Glenn Beck, un prezentator de radio din SUA, a facut comentarii dure la adresa filmului in cadrul emisiunii sale de vineri dimineata. Aproape 10 milioane de ascultatori au auzit cum gazda emisiunii incurajeaza grupurile religioase sa deifameze filmul, pe care il considera “periculos”, conform Hollywood Reporter.

“Nu am vazut filmul si nici nu intentionez sa-l vad, pentru ca este o palma peste fata. Filmul are viziune ostila lui Dumnezeu si invata ca omul e mai presus de orice” a spus acesta in cadrul matinalului sau de la radio. “Daca acest film are succes, atunci copiii nostri or sa creada aceasta versiune a povestii lui Noe si orice am incerca noi sa le spunem, nu ne vor crede. Vor considera ca Biblia minte. Acest film este periculos si dezinformeaza. Sper ca Noah sa fie un esec de proportii” a mai spus Glenn Beck.

Mogulul media conservator i-a incurajat pe ascultatorii sai crestini sa vada filme religioase ca Oh God sau chiar Evan Almighty pentru ca “Noah este promovat si marketat ca un blockbuster, iar eu refuz aceasta versiune si refuz sa le pun acele imagini in mintea copiilor mei“.

Cei de la Paramount au oferit un raspuns oficial, considerand ca Beck trebuie sa vada filmul inainte sa isi dea cu parerea atat de vehement. Mai multi alti lideril religiosi au fost incantati de film.

Primele recenzii pentru Noah

“Noah este un film urias, indraznet si este pro-credinta si pro-Dumnezeu. Filmul prezinte teme biblice ca bine si rau, pacat si mantuire, justitie si mila” a spus Jim Daily, un lider religios.

Intre timp, au aparut si primele recenzii, care sunt, in mare parte, favorabile. Noah a fost un film amplu si greu de realizat, iar regizorul Darren Aronofsky a spus de la inceput ca filmul va oferi o viziune distincta din punctul de vedere al eroului principal, Noah. Au existat si tensiuni intre regizor si studioul Paramount, din cauza bugetului care a depasit suma initiala si a viziunii sale, care se indeparteaza putin de cea biblica.

“Darren Aronfosky reuseste sa ia una dintre cele mai cunoscute teme biblice si sa o transforme intr-o poveste reala, sa ii ofere viata si sa o faca impresionanta. Noah este mai mult decat un erou biblic in aceasta versiune” Hollywood Reporter

“Noah este un film ambitios, veridic si are momente absolut fascinante” Variety

“Magnific. Este intr-adevar un film grandios atat ca prezentare, dar si ca scop. Noah este un film neobsinuit si nu se incadreaza deloc in tiparele celoralte filme biblice. Avem ocazia sa vedem mult mai de aprope una dintre cele mai mari teme din Biblie” Movieline

“Noah este o opera de arta si un exercitiu de imaginatie triumfator. Ne arata o poveste pe care credem toti ca o stim, dar cu multe elemente noi, bazat pe un scenariu foarte bine scris, cu momente absolut stralucitoare” National Catholic Register

“Filmul imbina multe teme, de la cea a familiei la cea a credintei, dar desi eforturile sunt colosale, uneori pare ca s-au chinuit prea mult sa imbine mai multe elemente” IndieWire

Povestea filmului Noah este inspirata din legenda biblica, cea a barbatului ales de Dumnezeu pentru constructia unei corabii-gigant, in care sa-si gaseasca loc cate o pereche din fiecare specie de animale din lume, pentru a le salva astfel de potopul nimicitor ce se va dezlantui asupra Terrei si de a fi, apoi, piatra de temelie a unei lumi noi. Din descrierea oficiala a celor de la Paramount, „Noah” este: „O adaptare autentica a povestii biblice Arca lui Noe. Intr-o lume damnata de pacatul stramosesc, Noah primeste o misiune divina – sa construiasca o arca prin care sa salveze creatia din fata Potopului.”

Din distributie mai fac parte Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman, Ray Winstone and Jennifer Connelly. Scenariul este scris de Ari Mandel in colaborare cu regizorul Darren Aronofsky si il prezinta pe celebrul personaj biblic ca pe ”un om care iubeste Pamantul si toate vietatile din jur, dar este dezamagit de oameni si de felul in care isi trateaza planeta”.

Noah/Noe se lanseaza in Romania incepand cu 28 martie 2014
sursa http://procinema.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com