Header image

Prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește întristările noastre” la mănăstirea Hîncu

16:51, vineri, 7 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

 La poalele codrilor falnici, pe un loc liniștit și pitoresc, unde izvoarele murmură enigmatic, prin binecuvîntarea Bunului Dumnezeu, în anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, marele stolnic Mihalcea Hîncu.

      După redeschidere în anul 1992, mănăstirea cunoaște o perioadă de înfloritoare și dezvoltare ca în anul 2000 la data de 27 octombrie, cînd sfînta mănăstire își sărbătorește ocrotitorul ceresc, cu stăruința Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și a maicii starețe, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), a fost pusă prima piatră de temelie a Catedraei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove.

Catedrala are două niveluri, altarul primului nivel poartă hramul în cinstea ,,Sfîntului Marelui Mucenic Pantelimon” iar la al doilea nivel sunt 3 altare: în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în cinstea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare și în cinstea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre”.

Deci după o tradiție bine așezată, la mănăstirea Hîncu prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” este sărbătorită cu un mare fast. În dimineața acestei zile, slujitorii mănăstirii împreună cu obștea monahală în frunte cu maica stareță, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) sau adunat în biserica de iarnă ,,Adormirea Maicii Domnului” din complecsul mănăstirii, unde au săvîrșit slujba Acatistului în cinstea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” și Sfînta Liturghie.

La finele Sfintei Liturghii, stareța mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) îmreună cu slujitorii și obștea monahală sau deplasat în Catedrala Episcopală ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la al doilea nivel, în fața altarului închinat icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” unde au cîntat imne și cîntări de laudă din slujba hramului acestui prestol.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com