100 de ani de la publicarea poeziei „Limba noastră” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

100 de ani de la publicarea poeziei „Limba noastră”

15:00, miercuri, 21 iunie, 2017 | Cuvinte-cheie: ,

Ziua de 21 iunie a reprezentat un eveniment important pentru Comunitatea literară care a marcat, la Chișinău, 100 de ani de la publicarea imnului Republicii Moldova, „Limba noastră”, scrie IPN.

Poezia scrisă de preotul-poet Alexei Mateevici a devenit imnul țării în anul 1995, iar aniversarea de 100 de ani a fost marcată la Chișinău prin depuneri de flori, recital de poezie și cuvântări la bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.

Cu acest prilej, Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a ținut un discurs despre importanța poeziei „Limba noastră” pentru poporul moldav, întrucât limba noastră maternă se află încă pe baricade. De asemenea, maestrul a remarcat faptul că un singur poem își poate face autorul să rămână mereu în literatură.

„Poezia Limba Noastră este capodopera operelor sale, este unul dintre cele mai frumoase poeme care s-au scris vreodată despre limba română, este un poem care a ajuns să fie imn al ţării”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Aniversarea de 100 de ani de la publicarea poeziei „Limba noastră” a fost serbată și în incinta Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” printr-o expoziție de carte, documente și fotografii.

Vasile Malanețchi, directorul muzeului a accentuat puntea de joncțiune între versurile poemului și realitatea de astăzi:

„Erau vremuri grele, tulburi și atunci. Or așa ne este dat nouă să trecem periodic prin asemenea momente cruciale. Trebuie să ne limpezim iară conștiința. Cine suntem, ce limbă vorbim și care sunt de fapt valorile noastre”, a declarat Malaneţchi.

Pentru prima dată, versurile poemului „Limba noastră” au fost citite de către Alexei Mateevici la Congresul Scriitorilor din Basarabia unde s-a hotărât trecerea la alfabetul latin.

La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn al Republicii Moldova.

Cu referire la www.ipn.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com