Header image

Conferință în memoria preotului-poet Alexei Mateevici, la ASEM

11:18, sâmbătă, 18 noiembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Vineri, 17 noiembrie 2017, Academia de Studii Economice din Chișinău a găzduit conferința consacrată preotului-poet Alexei Mateevici.

Conferința face parte dintr-un proiect de lungă durată, care a demarat în 2016 prin intermediul căruia cadrele didactice și studenții de la ASEM își propun să valorifice și să pună în circuit viața și opera celor  mai redutabili premergători ai culturii naționale.

Din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova la eveniment a participat preotul Marin Cij, președintele Sectorului Sinodal Asistență Spirituală în Instituțiile Medicale, care a prezentat publicului o nouă apariție editorială, Dicționarul istorico-biografic: Vrednici Ostenitori ai Bisericii, lucrare ce înglobează în sine oameni, destine, evenimente într-o formulă enciclopedică.

Anul acesta societatea noastră a comemorat 100 ani de la trecerea la cele veșnice a uneia dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii naționale, și anume, a preotului, poetului, ziaristului, filosofului, etnografului Alexei Mateevici (1888-1917). Prin prodigioasa sa creație Alexei Mateevici și-a adus testimoniul de participant activ la evenimentele epocii.

Prin intermediul publicisticii și activității de promovare a ideilor despre impetuozitatea limbii, identității neamului, libertățile și drepturile poporului, exegetul rămâne alături de Pan Halippa, C. Stere, A. Nour, N. Popovski ca unul dintre cei mai înflăcărați luptători pentru emanciparea culturală și națională a poporului basarabean.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com