550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna

0:12, luni, 26 septembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii acestui așezământ monahal.

S-au rugat împreună ierarhi români și străini, precum și 40 de stareți, preoți și diaconi din zona Moldovei. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.

La acest ceas istoric pentru vestita mănăstire suceveană, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a oficiat Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de ierarhii străini, membri ai delega­ției antiohiene: Înaltpreasfinţitul Părinte ­Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, și Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi vicar patriarhal, precum și de ierarhi români: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltprea­sfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanu­lui şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

După citirea Evangheliei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Antiohiei, menționând contextul vizitei Preafericirii Sale în țara noastră: „Din cetatea sfântă a Damascului, aflată la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut minunea relatată în Sfânta Evanghelie, a venit în țara noastră Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient. Preafericirea Sa a venit să participe atât la sărbătoarea din această zi – 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, cât și pentru a fi împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, care a avut legături strânse cu creștinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban sau din alte zone atât de frământate astăzi, pentru care suntem datori să ne rugăm. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în numele Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele Înaltpreasfin­țitului Părinte Arhiepiscop Pimen, al ierarhilor prezenți și al părintelui stareț Melchisedec Velnic, precum și al tuturor cre­dincioșilor, spunem un din inimă «Bine ați venit, Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh Ioan!»”.

La rândul său, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a mulțumit pentru invitația de a vizita România, vizită ce are menirea de a întări legăturile vechi ce există între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia: „Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vizitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodo­xă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezen­ța lor”.

În cadrul Sfintei Liturghii, doi viețuitori ai Mănăstirii Putna, părintele Ieremia și părintele Anania, au fost hirotoniți ierodiacon, respectiv ieromonah. La chinonic, în timpul împărtășirii clericilor slujitori, Corul de copii „Fiii Putnei” a susținut un concert de cântări religioase, după care au urmat cuvintele de mul­țumire ale Înaltpreasfinți­tului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și ale părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Putnei.

După Sfânta Liturghie, s-a desfășurat un program artistic susținut de către Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan noi oș­teni” al elevilor de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Duminică după-amiază a avut loc întâlnirea Părintelui Patriarh Ioan al X-lea cu obștea Mănăstirii Putna. Ieri-seară, studenții de la ASCOR și de la alte orga­nizații studențești, precum și tineri din zonă au organizat o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, aflat lângă mănăstire. Ajunși în incinta mănăstirii, tinerii au susținut un program de cântări patriotice și religioase.

Sursa: http://ziarullumina.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com