Header image

67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia

11:27, miercuri, 6 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 67 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor operate de statul sovietic împotriva basarabenilor. Cu această ocazie, la Chişinău şi în alte localităţi din ţară se desfăşură diverse manifestări comemorative.

Victimele deportărilor sunt comemorate astăzi în republica Moldova cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări.

Cu această ocazie, oameni de rând dar și mai mulți oficiali vor depune flori în dimineața zilei la monumentul „Trenul durerii” Scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

Potrivit istoricilor, în cadrul operaţiunii din iulie 1949, denumită conspirativ IUG, adică SUD, a avut loc cel mai mare val de deportări din Basarabia.

Acum 67 de ani sovieticii au deportat 11.293 de familii – 35.796 persoane, dintre care 9864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Operaţiunea a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora două. Documentele de arhivă au scos la iveală că operaţiunea a fost pregătită minuţios timp de aproape şase luni

Sursa: http://independent.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com