Sfântul Ierarh Spiridon sărbătorit la Mănăstirea Hârbovăț
22:28, luni, 25 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: manastirea harbovat, sfântul spiridon
Luni, 25 decembrie 2017, începând cu ora 8.00, sub protia PC Părinte Arhimandrit Spiridon (Marin), Starețul Sfintei Mănăstiri Hârbovăț s-a dat binecuvântarea slujbei Utreniei, urmată de Acatistul Sfântului, apoi de Sfânta și Dumnezeiască Liturghie.
La bucuria euharistică a participat Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Prot. Vadim Corostinschi.
În cuvântul său de învățătură cu tema „Sfântul Ierarh Spiridon – Sfântul Călător”, Starețul Mănăstirii a evidențiat viața și activitatea sfântului, apoi ca participant la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, alături de alți Sfinți ierarhi, apărând credința cea adevărată de erezia lui Arie.
În contextul disputelor teologice referitoare la dogma Sfintei Treimi, el a recurs la o minune care a rămas profund întipărită în memoria Bisericii.
„Sfântul Spiridon a făcut semnul Crucii cu mâna dreaptă și a zis <<În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh>> și a ținut o cărămidă în mână și deodată din cărămidă a ieșit flacără de foc. În mână a rămas lutul și jos a căzut apă din cărămidă. Prin aceasta a arătat Taina Sfintei Treimi că deși sunt trei, focul, lutul și apa, totuși formează o singură cărămidă. Tatăl a fost simbolizat prin flacăra de foc, Fiul prin lut și Duhul Sfânt prin apă.
Părintele Spiridon a împărtășit și transmis toată dragostea și binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni acum în perioada postului Nașterii Domnului, când întreagă creștinătate se pregătește să primească „Bucuria Bethlehemului prin Însuși Fiul Lui Dumnezeu”.
În acest context a îndemnat pe toţi cei prezenţi ca în aceste timpuri mai dificile din punct de vedere duhovnicesc să se păstreze credință cea vie, cea adevărată, care ne-a propovăduit-o Însuși Mântuitorul Iisus Hristos acum 2000 de ani, având ca pildă pe Sfântul Spiridon și toți ceilalți Sfinți Părinți.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea Mănăstrii.
Sursa: http://manastireahirbovat.md/